Hlavní obsah

USA vytýkají ČR situaci Romů, korupci i obchodování s lidmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy letos v pravidelné zprávě o dodržování lidských práv ve světě u České republiky zmiňují diskriminaci romské menšiny, korupci, ale i obchodování s lidmi za účelem práce či prostituce. Všímají si také neonacistického extremismu zaměřeného proti Romům a dalším menšinám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zprávu ve čtvrtek zveřejnilo americké ministerstvo zahraničí. Podle jeho zástupce Michaela Posnera současný svět je světem konfliktů, které dopadají na zranitelné skupiny obyvatel. Týká se to například uprchlíků v Afghánistánu či krutého zacházení s homosexuály v Ugandě. "(Jde ale i o) Romy v mnoha evropských zemích, včetně Itálie, Rumunska, Maďarska, Slovenska a České republiky," uvedl Posner.

"Romové (v Česku) čelí vysoké úrovni chudoby, nezaměstnanosti, negramotnosti a rozšířené diskriminace v přístupu ke vzdělání, zaměstnání a bydlení," stojí ve zprávě. Situaci Romů údajně komplikuje i nedostatečná veřejná doprava, která "omezuje pracovní příležitosti mimo ghetta, a Romové tak spíš nemohou přijímat práci dál od svých domovů". Zpráva zmiňuje i to, že některé restaurace a bary odmítají romské zákazníky.

Spojené státy sledují situaci ve 194 zemích. Zpráva, kterou ve čtvrtek představily, je prvním přehledem dodržování lidských práv ve světě vypracovaným administrativou současného amerického prezidenta Baracka Obamy. Podle Posnera ji připravovalo asi 1000 lidí.

Zpráva se zabývala i korupcí

Přetrvávajícím problém v Česku i na Slovensku je podle zprávy nadále korupce. Zpráva zmiňuje například aféru s udělování falešných titulů na plzeňské právnické fakultě. Na Slovensku si všímá i obav o nezávislost justice po kontroverzním jmenování ministra spravedlnosti Štefana Harabina do čela Nejvyššího soudu. Obě země jsou také podle zprávy dějištěm obchodování s lidmi zejména za účelem prostituce. U Slovenska zmiňuje i podezření, že jeho obětí jsou i děti.

Český vládní zmocněnec pro lidská práva a předseda vládní rady pro lidská práva Jan Litomiský na dotaz ČTK řekl, že ve čtvrtek zveřejněnou zprávu zatím nebude komentovat. Mluvčí české Amnesty International Eva Dobrovolná řekla, že Amerika má s existencí takzvaných ghett vlastní zkušenosti. "Možná i proto je vůči tomuto problému vnímavější a zohledňuje jej ve svém hodnocení České republiky," uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám