Hlavní obsah

Při útoku na Pentagon byl zastřelen autor konspiračních teorií o 11. září

Novinky, Vladimír Michna

Ozbrojený muž, který se ve čtvrtek snažil dostat do budovy Pentagonu ve Washingtonu a byl zabit při přestřelce s bezpečnostní službou u vchodu, byl identifikován jako šestatřicetiletý John Patrick Bedell, který na internetu šířil konspirační teorie o teroristickém útoku z 11. září 2001.

Článek

Bedell zemřel ve čtvrtek v noci po převozu do nemocnice. Dva strážní Pentagonu, kteří opětovali jeho palbu, byli lehce zraněni. [celá zpráva]

Střelec již dříve vyjadřoval odpor k armádě a na internet umisťoval komentáře pochybující o pachatelích útoků z 11. září v New Yorku.

Cesta ze západního pobřeží na východní mu trvala několik týdnů.
bezpečnostní šéf Pentagonu Richard Keevill

Vyšetřovatelé nenašli žádný důkaz o tom, že by byl Bedellův útok spojený s terorismem. Incident byl označen za akt jednotlivce, řekl bezpečnostní šéf Pentagonu Richard Keevill na tiskové konferenci.

Foto: YURI GRIPAS, Reuters

Policie řídí dopravu před Pentagonem poté, co se u jednoho z vchodů střílelo.

Kaliforňan Bedell vystoupil z vlaku v Airlingtonu ve Virginii, poté se dostal ke vchodu amerického ministerstva obrany, kde vytáhl zbraň a začal střílet na stráže.

Keevill popsal Bedella jako “velmi vzdělaného” a dobře oblečeného muže v saku, který byl ozbrojen dvěma devítimilimetrovými poloautomatickými zbraněmi. Podle jeho oblečení nebylo možno vypozorovat nepřátelské záměry, řekl Keevill.

V jeho autě, které měl zaparkované v jedné z tamních garáží, se poté našlo velké množství munice. “Přijel až z Kalifornie. Byli jsme schopni identifikovat jistá místa, kterými projížděl. Cesta ze západního pobřeží na východní mu trvala několik týdnů,” řekl New York Daily News Keevill.

Přestřelka trvala asi minutu a bylo vypáleno mnoho výstřelů. Bedell na sobě neměl neprůstřelnou vestu. Zemřel kvůli zásahům do hlavy.

Oba strážní již byli propuštěni z nemocnice. Měli jen povrchová zranění. Podle Keevilla střelec neměl v obličeji žádné emoce.

Budova Pentagonu leží ve státě Virginie, od Washingtonu jej odděluje hranice, kterou tvoří řeka Potomac. U hlavního vstupu do objektu je hned vchod do metra, lidé ovšem nemohou vstoupit z metra přímo do budovy, musí nejprve projít kontrolním stanovištěm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám