Hlavní obsah

Američtí senátoři vedení Kerrym chtějí, aby homosexuálové mohli dávat krev

– Washington
Novinky, ČTK, aš, The Washington Times

Skupina osmnácti amerických senátorů vedená demokratem Johnem Kerrym chce zrušit zákon, který zakazuje homosexuálům darovat krev. Zákaz je podle nich z lékařského hlediska nepodložený a je založen na diskriminačních předpokladech, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Zatímco nemocnice a pohotovosti nutně potřebují krevní produkty, zdraví dárci krve jsou denně odmítáni kvůli zastaralému zákonu," uvedl demokratický senátor John Kerry. Podle něj navíc zákaz nezaručuje, že zásoba krve bude kvalitnější.

Zákon, který vadí aktivistům bojujícím za práva homosexuálů, pochází z roku 1983. Tehdy se v USA masově šířil virus HIV, především mezi homosexuály. Zákaz darovat krev se vztahoval na všechny muže, kteří měli po roce 1977 alespoň jeden homosexuální pohlavní styk.

Senátoři argumentují tím, že v současnosti už není takové omezení kvůli rizikové skupině nutné. Darovaná krev prochází dvěma nezávislými a velmi přesnými testy, které prý snižují riziko, že krev bude HIV pozitivní, téměř na nulu.

Situace v jiných zemích

Podobný zákon jako v USA platí i v Kanadě, Dánsku, Finsku, na Islandu, v Německu, Nizozemsku a ve Francii. V osmdesátých letech se objevilo několik skandálů, kdy se lidé nakazili při transfúzi virem HIV.

Švédsko nedávno zákon zmírnilo, po dárcích nyní požaduje, že v posledním roce neměli homosexuální styk, což platí i v Argentině, Austrálii , Maďarsku a Japonsku. Nový Zéland má pětiletou lhůtu, JAR půlroční.

Zástupci hemofiliků však požadují zachování stávajícího tvrdého přístupu, aby nebyli ohroženi. Zdůrazňují, že dárce nenese žádné riziko, příjemce naopak všechna.

Reklama

Výběr článků

Načítám