Hlavní obsah

Americké věznice šetří, předčasně propouštějí odsouzené

Washington

Věznice v USA v uplynulém roce musely kvůli úsporám v rozpočtech jednotlivých států propouštět vězně. Lidé se ale kvůli tomu obávají o svou bezpečnost, a politici tak začínají předčasné odchody vězňů z trestu přehodnocovat. Na svých webových stránkách o tom informoval deník The New York Times.

Článek

Ve státě Oregon zákonodárci dočasně přerušili program, který loni rozšířili a který umožňoval vězňům vrátit se na svobodu dříve za dobré chování. Stát tak měl ušetřit šest miliónů dolarů. Ke změně plánů jej přiměly rozhlasové reklamy aktivistů, jež vedou kampaň proti zločinnosti. "Žena spí ve svém bytě. Najednou ji napadne registrovaný sexuální delikvent a odsouzený lupič," říkalo se v ní.

V Illinois zase guvernér Patrick Quinn podobný program, ve kterém se dostali po krátkém pobytu za mřížemi domů někteří vězňové odsouzení za násilné činy, označil za velkou chybu. Z více než 1700 lidí propuštěných během tří měsíců se jich 50 brzy dopustilo nového trestného činu.

V Coloradu chtěli původně uspořit 19 miliónů dolarů, nakonec plán ale snížili na 14 miliónů. Zjistili totiž, že počet vězňů, kteří po odchodu na svobodu představují malé riziko, je menší, než se odhadovalo. Za pět měsíců tak v tomto státě propustili 264 vězňů, původně jich mělo být 2600 během dvou let.

Spojené státy jsou zemí s nejvyšším počtem vězňů na 100 000 obyvatel na světě. Podle posledních dostupných statistik amerického ministerstva spravedlnosti byly v roce 2008 v zemi přes dva milióny vězňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám