Hlavní obsah

Dispečeři, kteří nechali dítě řídit letiště, přišli dočasně o místo

New York
Aktualizováno

Americké úřady dočasně zbavily funkce dispečera a jeho nadřízeného, kteří v polovině února nechali dítě, aby navigovalo piloty na letišti Johna F. Kennedyho v New Yorku. Informovala o tom ve čtvrtek americká média.

Článek

Letový dispečer přivedl svého syna na kontrolní věž na letišti a nechal ho přečíst pár rutinních zpráv pilotům. Na zvukovém záznamu, který nyní prošetřuje Federální úřad pro letectví (FAA), je tak třeba zachycen následující rozhovor:

Dětský hlas říká: "Jet Blue 171, vzlet povolen." Když pilot pokyny potvrdí, následuje z věže pobavený hlas dospělého: "Takhle to vypadá, chlapi, když děti nejsou ve škole." "Taky bych si rád vzal své dítě do práce," komentuje situaci pilot.
S posádkou v letadle aerolinek Aero Mexico se zase hoch rozloučil pozdravem "Adiós, amigos". Podle odborníků se zřejmě dialogy odehrávaly na letišti v podvečer, kdy je na letišti čilý mezinárodní provoz.

Den poté, co měl v práci vlastního syna, prý dispečer vzal do práce ještě další dítě.

Záznamy pocházejí z doby, kdy řada newyorských dětí měla týdenní zimní prázdniny. Jak uvádí server ABC News, historka pobavila piloty, ne však FAA.

Úřad zdůrazňuje, že kontrolní věž na letišti je vysoce zabezpečené místo, kam mají přístup jen pověřené osoby. Děti sem sice mohou přijít, pokud zde jejich rodiče pracují, musí k tomu ale napřed dostat zvláštní povolení od FAA. [celá zpráva]

Letiště Johna F. Kennedyho v New Yorku je nejfrekventovanější leteckou branou do USA pro lety ze zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám