Hlavní obsah

Zemětřesení v Chile zabilo na 800 lidí

– Santiago de Chile

Počet obětí sobotního zemětřesení v Chile stoupl podle údajů z úterního večera na 796. Zřejmě překročí osm stovek, protože je dále pohřešováno 19 osob. Zemětřesení postihlo na dva milióny obyvatel země, půl miliónu jich ztratilo střechu nad hlavou.

Článek

Nové údaje o obětech poskytl chilský Státní úřad pro naléhavé záležitosti (Onemi). Do země již začala přicházet zahraniční pomoc, kterou slíbilo mezinárodní společenství.

Na klid dohlíží 14 000 vojáků

Chilská prezidentka Michelle Bacheletová uvedla, že v postižené oblasti působí už 14 000 vojáků. Mají zabránit rabování. Ve čtyřech nejpostiženějších městech panuje zákaz vycházení. V Concepciónu trvá 18 hodin denně.

„Můžeme říci, podle zpráv z oblasti, že situace v Concepciónu je nyní pod kontrolou,“ ohlásila prezidentka.

Situace byla krizová. Starosta města Hualpen, ležícího nedaleko Concepciónu Marcelo Rivera řekl chilskému rádiu: „Kriminálníci ovládli město. Už se neobáváme otřesů, ale zločinců."

Přes vyslání vojáků zůstává zajištění bezpečnosti, i když stejně důležité je zajištění potravin a vody, bez níž zůstává mnoho obyvatel. Na jihu je bez proudu nadále 1,5 miliónu lidí a 800 000 jich nemá přístup k pitné vodě.

Zřizuje se letecký most ze Santiaga do Concepciónu.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemětřesení v Chile má již 708 obětí

Počet obětí sobotního zemětřesení v Chile se vyšplhal již na 708, oznámila v neděli chilská prezidentka Michelle Bacheletová. Chilská televize předtím uvedla,...

Výběr článků

Načítám