Hlavní obsah

Chilská armáda brání rabování, zastřelila jednoho člověka

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Concepción

Zákaz vycházení musela vyhlásit přes noc na pondělí chilská vláda v druhém největším městě Concepción, které postihlo v sobotu silné zemětřesení. Vojáci bránící rabování zastřelili jednoho člověka a 160 dalších zatkli. Počet obětí pohromy, kterou vyvolaly otřesy o síle 8,8 na Richterově stupnici, přesáhl 700 a zničeno bylo půldruhého miliónu domů.

Foto: Reuters

Chilská policie musela zasáhnout ve stáčírně firmy Coca Cola, kterou začaly rabovat davy lidí. Policie několik rabujících zatkla.

Článek

Místní podle MSNBC tvrdí, že co jim nezničily otřesy země, to jim vzalo moře. Během pondělí se navíc projevily dodatečné slabší otřesy.

Nedostatek potravin, vody a zhroucení služeb vyvolaly podle BBC v půlmiliónovém městě Concepcion a na řadě dalších míst nepokoje. Vláda vyslala do nejvíce postižené oblasti 10 000 vojáků, kteří se mají postarat o nastolení pořádku a zabránit rabování.

Po zemětřesení postihly pobřežní městečka a vesnice silné vlny tsunami. Námořnictvo uznalo chybu, že včas nevydalo varování před tsunami a mnoho lidí tak nestačilo uprchnout do výše položených míst. Počet obětí mohl být mnohem nižší. Ohromné vlny na řadě míst vyvrhly lodě do ulic a postarali se o dodatečnou spoušť.[celá zpráva]

Chile bylo na zemětřesení lépe připraveno

Přestože otřesy v Chile byly přinejmenším 500krát silnější než ty lednové, které zdevastovaly haitskou metropoli, počet obětí je výrazně nižší a rozsah škod také. Chile jako poměrně bohatší země zvládá koordinaci záchranných operací, zatímco na karibském ostrově se správa země zcela zhroutila a počet obětí přesáhl 200 000.

Největší rozdíl spočívá podle odborníků v kvalitě staveb. Jak zdůrazňují geologové, otřesy, jakkoliv silné, člověka nezabijí. Zabíjejí budovy nebo jiné konstrukce, které se zhroutí.

Chile postihlo v roce 1960 silné zemětřesení a moderní budovy byly proto později stavěny s ohledem na možnost, že se bude pohroma opakovat. Při sobotním zemětřesením se zhroutily především staré budovy postavené před rokem 1960.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemětřesení v Chile má již 708 obětí

Počet obětí sobotního zemětřesení v Chile se vyšplhal již na 708, oznámila v neděli chilská prezidentka Michelle Bacheletová. Chilská televize předtím uvedla,...

Výběr článků

Načítám