Hlavní obsah

Chilan s dcerkou přežili pád patnáctipatrové budovy

Novinky,
Concepción

Mimořádné štěstí měl Chilan Alberto Rozas se svou sedmiletou dcerou Fernandou. Při zemětřesení přežili pád patnáctipatrové budovy, která se skácela k zemi jako podťatý strom. Bydleli přitom až v třináctém patře novostavby ve městě Concepción, které bylo nejvíce postiženo sobotním zemětřesením o síle 8,8 stupňů shora otevřené Richterovy škály.

Foto: Jose Luis Saavedra , Reuters

Chilští záchranáři se pokoušejí dostat k lidem uvězněným v troskách budovy ve městě Concepción.

Článek

Když začalo zemětřesení, Rozas se probudil, zatáhl dceru do koupelny a oba se pevně drželi. „Všude byl prach, hluk, všechno se řítilo. Šli jsme do koupelny, držel jsem ji a ani ona mne nepustila.“

Muž nevěděl, že se dům skácel, dokud se nepodíval okénkem ven a neuviděl měsíc v úplňku. „Zemětřesení a pád byly jednou hroznou událostí,““ uvedl pro tiskovou agenturu AP šťastný otec, který vyvázl jen s několika oděrkami.

Podobný zážitek měl i Abel Torres, který se vrátil domů z nočního klubu, kde pracuje, a pustil si televizi. „Moje televize spadla a náhle jsem z okna viděl hvězdy.“

Ostatní obyvatelé novostavby Rio Alta s výhledem na řeku už takové štěstí neměli. Sousedé z protější strany domu zůstali pod troskami. Už se jich podařilo vyprostit 25, ale šedesát jich stále zůstává uvězněno v sutinách.

Zachráněno bylo 25 osob

"Doposud jsme zachránili 25 osob. Tři lidé byli mrtví, nyní vyprošťujeme ještě dalších pět těl," říká velitel zásahové jednotky Fian Argo. Nikdo neví, kolik lidí zůstalo pod tunami suti. V každém patře tohoto domu bylo osm bytů, z nich byla ovšem obydlena jen asi polovina.

Záchranáři, kteří používají rozbrušovačky a bourací kladiva, si stěžují na špatné vybavení. Jejich velitel Fian Argo uvedl: „Nemáme žádné akustické přístroje ani kamery.“ Záchranáři tedy nemohou lokalizovat zavalené a zaměřit se na jejich vyproštění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám