Hlavní obsah

Zemětřesení v Chile má již 708 obětí

Santiago de Chile
Aktualizováno

Počet obětí sobotního zemětřesení v Chile se vyšplhal již na 708, oznámila v neděli chilská prezidentka Michelle Bacheletová. Chilská televize předtím uvedla, že jen ve městě Constitución je 350 mrtvých. Hmotné škody byly v USA odhadnuty na 15-30 miliard dolarů (300 až 600 miliard korun). Sobotní silné zemětřesení dosáhlo síly 8,8 stupně Richterovy škály.

Foto: Jose Luis Saavedra , Reuters

Zemětřesení mělo takovou sílu, že půlilo domy.

Článek

Zničeno nebo poškozeno bylo 1,5 miliónu domů, uvedly tiskové agentury s odvoláním na místní úřady. Jedny z nejsilnějších otřesů, jaké byly kdy zaznamenány, trhaly na kusy domy, mosty i silnice a poslaly oceánem vlnu tsunami.

Lidé žijící v blízkosti ohniska ztráceli půdu pod nohama, jako by s nimi třásl obr. Bilance obětí s největší pravděpodobností ještě poroste. Zemětřesení bylo citelné až v brazilském Sao Paulu vzdáleném 2900 kilometrů východně. Plný rozsah škod zatím není známý, protože oblastí otřásla celá řada následných otřesů, z nichž jeden byl téměř stejně silný jako ničivé zemětřesení, které 12. ledna zdevastovalo Haiti.

Foto: Jose Luis Saavedra , Reuters

Dálniční mosty padaly na projíždějící auta.

Prezidentka Michelle Bacheletová vyhlásila v centrální části Chile stav katastrofy, ale dodala, že země nepožádala o pomoc zahraničí. Pokud tak učiní, Spojené státy "budou připraveny", řekl americký prezident Barack Obama. Soustrast i ochotu pomoci vyjádřili i další světoví představitelé.

Tsunami neudeřilo v plné síle

Jedno z největších zemětřesení v historii také vyvolalo vlny tsunami, které se začaly šířit napříč celým Pacifikem. Celý svět čekal, zda tsunami udeří na Havaji, ale to se zde ukázalo jen v podobě větších vln, stejně tak jako u břehů Austrálie.

Varování před nebezpečnou vlnou už zrušilo v neděli ráno středoevropského času i Japonsko a Rusko. Několik pobřežních částí Japonska zatopila vysoká voda, avšak zatím není jasné, jaké škody napáchala.

Vlna už v sobotu zasáhla ekvádorské ostrovy Galapágy, ale nezpůsobila tam žádné škody, stejně tak jako v celé Francouzské Polynésii.

Češi snad v pořádku

V blízkosti centra otřesů bylo město Concepción, jedno z největších v Chile. Tady se zřítila patnáctipodlažní budova, z níž zůstalo neporušených jen několik pater. "Byl jsem v osmém patře a najednou jsem byl dole," vypráví Fernando Abarzua a za zázrak považuje skutečnost, že neutrpěl žádná větší zranění. Jeden z jeho příbuzných je už šest hodin uvězněný pod troskami, "ale pořád křičí; říká, že je v pořádku".

V Chile je nyní přibližně 150 českých turistů. V této chvíli nejsou hlášena žádná omezení jejich pobytu. Informoval o tom mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Česká ambasáda v Chile o obětech z řad Čechů neví. Podle čtenářky Novinek však na české ambasádě v Chile nikdo nebere telefon a na záznamník ambasáda nereaguje. Informace tak nemusí být přesné.

Útěk vězňů

Na velké potíže to vypadá ve městě Chillan, kde začalo po zemětřesení hořet v tamější věznici a celkem 209 vězňům se podařilo utéct.

V hlavním městě Santiagu se zhroutilo dvoupodlažní parkoviště, které rozmačkalo asi pět desítek vozů a vážně poškozená je budova národního Muzea krásných umění. Většina moderních budov otřesy ustála, ale zřítila se věž se zvonem na kostele Nuestra Senora de la Providencia a několik nemocnic muselo být kvůli vzniklým škodám evakuováno.

Letiště mimo provoz

Uzavřeno bylo letiště v Santiagu; otřesy tu rozbily okna, částečně se propadly stropy a zničeny jsou průchody pro cestující v terminálech. V provozu nebude minimálně 72 hodin, lety jsou odkláněny na nedaleké letiště v argentinské Mendoze. Informovala o tom stanice BBC.

Uzavřeno je rovněž i metro v hlavním městě a dopravu omezuje i poškozený most, za nímž uvízly stovky autobusů.

Svědci otřesů líčí, že ze zmítající se země se ozýval ohlušující řev, do něhož praskaly budovy. Pak se země uklidnila, vrátilo se ticho a vzduch naplnil pach vlhkého prachu, zatímco šokovaní lidé, kteří přežili zemětřesení, vybíhali ven z domů.

Podle amerického geofyzika Roberta Williamse bylo chilské zemětřesení stokrát silnější než poslední haitské, které dosáhlo síly sedmi stupňů Richterovy škály. Následovalo po něm více než 50 dalších otřesů, z nichž nejsilnější dosáhl intenzity 6,9 stupně.

Reklama

Výběr článků

Načítám