Hlavní obsah

Tsunami se žene plnou silou na Velikonoční ostrov, může udeřit i v Austrálii

– Santiago de Chile

Chile vyslalo pomoc letecky i lodní cestou na souostroví Juan Fernández poničený tsunami a námořnictvo okamžitě začalo evakuaci Velikonočního ostrova, než tam obří přílivová vlna dojde. Oznámila to v sobotu chilská prezidentka Michelle Bacheletová poté, co zemětřesení o síle 8,8 stupně Richterovy škály zasáhlo centrální část pevninské země a vytvořilo tsunami směřující do Tichého oceánu.

Článek

Souostroví Juan Fernández, zvané také Ostrovy Robinsona Crusoea, protože na ně spisovatel Daniel Defoe umístil děj svého románu o slavném trosečníkovi, již zasáhla podle dostupných zpráv přílivová vlna. Zaplavila všechny níže položená místa a způsobila značné materiální škody.

Na ostrovech ležících asi 660 kilometrů od chilského pobřeží žije trvale asi 650 obyvatel. Není zatím známo, zda jsou zde ztráty na životech, uvedla prezidentka Bacheletová, která informaci v chilské televizi zveřejnila.

Na pomoc obyvatelům ostrova vláda vyslala dvě vojenské lodě, dva vrtulníky a letadlo s pomocí, dodala prezidentka.

Foto: yahoo maps, Novinky

Také na Velikonočním ostrově, který patří k Chile a leží 3500 kilometrů západně od pobřeží země, zahájilo chilské námořnictvo preventivní evakuaci obyvatel z níže položených částí ostrova.

Oznámila to prezidentka s tím, že jde o součást přípravy na pravděpodobný příchod mohutné cunami k této osamělé výspě sopečného původu uprostřed Pacifiku. Na ostrově žije na 5000 lidí, chilské námořnictvo na něm má jednu ze svých základen.

Varování před tsunami vyhlásila americká geologická služba USGS již dříve také pro další tichooceánské ostrovy od Havaje přes Filipíny až po Polynésii. Vlastní varování vyhlásilo také Japonsko a následovala ji Austrálie. Ničivá tsunami dokáže překonat obrovskou vzdálenost, v roce 1960 dorazila od Chile až do Japonska a zabíjela i na Havaji a Filipínách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám