Hlavní obsah

Při zemětřesení v Chile zahynulo nejméně 212 lidí, počet obětí poroste

Novinky, vm, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chile zasáhlo zemětřesení o síle 8,8 stupně Richterovy škály. Podle posledních zpráv zahynulo nejméně 214 lidí. Chilská prezidentka Michelle Bacheletová vyhlásila stav nouze. Česká ambasáda v Chile uvedla, že o českých obětech neví, informovala ČTK.

Zemětřesení v ChileVideo: ČTK

 
Článek

"Rád bych projevil soustrast rodinám všech 122 osob, které při zemětřesení přišly o život. Mimochodem, počet obětí by se mohl ještě zvednout,“ citovala televizní stanice CNN z projevu nastupujícího prezidenta Sebastiána Piňery. Počet obětí se však od té chvíle ještě výrazně zvýšil. Chilský ministr vnitra informoval o 214 obětech, napsalo BBC.

Stav nouze již dříve vyhlásila Piňerova předchůdkyně, dosluhující prezidentka Michelle Bacheletová, a vyzvala občany, aby zachovali klid.

V Chile je nyní přibližně 150 českých turistů. V této chvíli nejsou hlášena žádná omezení jejich pobytu. Informoval o tom mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura.

Foto: VICTOR RUIZ CABALLERO, Reuters

Odklízení trosek v Santiagu

Na řadě míst v chilské metropoli jsou hlášeny narušené silnice a spadlé nebo poškozené mosty. Nejméně z jednoho zborceného mostu spadlo do vody auto, uvedla agentura AP. Některé čtvrti jsou bez elektrického proudu, také v jiných částech země byly hlášeny výpadky proudu, telefonních spojů, prasklá potrubí vodovodů a plynovodů.

Zatímco v moderní části Santiaga jsou budovy stavěny již odolné na otřesy, v historickém centru tomu tak není a byla poškozena řada zdejších budov. Největší škody jsou hlášeny na kostele Nuestra Seňora de la Providencia, jehož zvonice se zřítila.

Spadla také dvoupatrová parkovací budova a pohřbila v troskách asi 50 aut. Také několik nemocnic muselo být kvůli poškození evakuováno, spojení s městem Concepción ležícím nejblíže k epicentru stále nebylo obnoveno. Concepción je centrem téměř milionové pobřežní aglomerace.

Honeckerová přežila bez úhony

Německá agentura DPA oznámila, že zemětřesení bez úhony přežila dvaaosmdesátiletá vdova po někdejším nejvyšším představiteli zaniklé Německé demokratické republiky Erichu Honeckerovi Margot Honeckerová. Oba se po pádu komunismu - a ještě za vlády zapřísáhlého antikomunisty Augusta Pinocheta - odstěhovali do Chile k dceři, která se tam provdala.

Jedno z nejsilnějších v historii planety

Jednalo se o jedno z nejsilnějších zemětřesení v historii planety. Ohnisko se nacházelo asi 50 kilometrů severozápadně od dvousettisícového města Concepción v hloubce čtyř desítek kilometrů pod zemí, vlna tsunami hrozila Chile, Ekvádoru a Peru, uvedla SkyNews. V pátek se země otřásla také v oblasti na jih od Japonska, vlna tsunami ale pobřeží nezasáhla.

Foto: yahoo maps, Novinky

Následně byly zaznamenány tři dodatečné otřesy, první o síle 6,9 Richtera a další pak menší.

Letiště bylo uzavřeno

České velvyslanectví v Santiagu informovalo, že zatím nemá žádné zprávy o případných českých obětech. ČTK to řekl mluvčí MZV Filip Kanda.

Mezinárodní letiště v Santiagu bylo uzavřeno a všechny lety zrušeny. Agentura Reuters to oznámila s odvoláním na letecké orgány v Brazílii a Peru.

Úřady v USA vydaly po prvních otřesech výstrahu před přílivovou vlnou tsunami pro celou Jižní Ameriku, Chile však již varování zrušilo, protože tam výraznější přílivová vlna nepřišla. Výstrahu před možnou tsunami však vydaly japonské orgány.

Foto: Victor Ruiz Caballero, Reuters

Mocné zemětřesení si vyžádalo desítky obětí, další šok se předpokládá po vyčíslení škod na majetku.

"Je možné, že tsunami se vytvořila směrem do Tichého oceánu. Stále to prověřujeme," řekl AFP odborník japonské meteorologické služby. Poukázal na to, že v roce 1960 od Chile ničivá tsunami až do Japonska dorazila.

Větší otřes než na Haiti

Svědci hovoří o velmi silném otřesu země, které trvalo deset až 30 sekund.

"Zemětřesení takové síly má potenciál vytvořit ničivou vlnu tsunami, která může udeřit pobřeží poblíž epicentra během minut a vzdálenější břehy během hodin," uvedlo Pacifické centrum pro varování o tsunami.

Zemětřesení v Chile patří mezi deset nejsilnějších ve světové historii
Stupeň Richterovy škályDatumMísto a počet obětí
9,522. května 1960Chile: oblast Santiaga a Concepciónu byla zničena mohutným zemětřesením a následnými sopečnými erupcemi a přílivovými vlnami; 5 000 mrtvých.
9,228. března 1964USA a Kanada: rozsáhlá území Aljašky a kanadského Yukonu a Britské Kolumbie poničilo zemětřesení a tsunami; 125 mrtvých.
9,1526. prosince 2004Indonésie: otřesy na mořském dně na pobřeží provincie Aceh vyvolaly vlnu, která zdevastovala pobřeží Indonésie, Indie, Srí Lanky, Malediv a Thajska; zahynulo nejméně 228 000 osob, včetně stovek cizinců a osmi Čechů.
9,013. srpna 1868Peru/Chile: zemětřesení kolem, dnes chilského (tehdy peruánského) přístavu Arica vyvolalo tsunami; asi 25 000 mrtvých (někdy se uvádí až 40 000).
8,831. ledna 1906Ekvádor: zemětřesení s epicentrem u břehů Ekvádoru a Kolumbie vyvolalo vlnu, jež poničila pobřeží obou zemí a doputovala až k americkému San Francisku a do Japonska; 1 000 mrtvých.
8,827. února 2010Chile: postižena byla oblast jižní Chile poblíže města Concepción (epicentrum bylo v Tichém oceánu); úřady hlásí zatím 214 mrtvých, číslo může narůst, stejně jako počet zraněných.
8,71. listopadu 1755Portugalsko: otřesy země s epicentrem v Atlantickém oceánu asi 200 kilometrů od portugalského pobřeží a následné tsunami zničila tři čtvrtiny Lisabonu; zemřelo přes 60 000 lidí.
8,728. března 2005Indonésie: zemětřesení s epicentrem západně od pobřeží ostrova Sumatra si vyžádalo asi 1 000 obětí, zejména na ostrově Nias.
8,616. srpna 1906Chile: zdevastováno bylo město Valparaíso; zemřelo 20 000 lidí.
8,615. srpna 1950Indie/Tibet: severovýchod Indie a Tibet poničen zemětřesením, jež si vyžádalo na 1 500 obětí.
Zdroj: ČTK

"Toto je mnohem větší než zemětřesení na Haiti, ale stalo se v méně zalidněné oblasti," řekl SkyNews Bruce Presgrave z pacifického centra pro tsunami. "Poslední zemětřesení bylo podél místa, které lze považovat za ,kruh ohně´. Je to seizmicky velmi aktivní zóna," dodal.

Foto: Victor Ruiz Caballero, Reuters

Obyvatel Santiaga prohlíží trosky svého domu po mocném zemětřesení o síle 8,8 stupňů Richterovy škály.

Nejsilnější zemětřesní zasáhlo Chile v roce 1960 a dosáhlo 9,5 stupně Richterovy škály. Zabilo okolo 16 tisíc lidí.

Tsunami na Japonsko neudeřilo

Zemětřesení zasáhlo v pátek také oblast jižně od Japonska. Vlna tsunami, která hrozila, ale pobřeží země nezasáhla. Dva lidé byli při otřesech zraněni. [celá zpráva]

Foto: yahoo maps, Novinky

Podle vědců by v budoucnosti mohla silná zemětřesení způsobit zničení některých ze světových magapolí. Velkoměsta s několika milióny obyvatel by byla kvůli nepřipravenosti výstavby po silnějších otřesech srovnána se zemí a v troskách by mohly zahynout statisíce lidí. [celá zpráva]

Děsivým příkladem je nedávné zemětřesení na Haiti, kde v hlavním městě Port-au-Prince zahynulo pod zborcenými domy téměř 300 tisíc lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám