Hlavní obsah

Povolení cestovat do USA bude stát 10 dolarů, rozhodl americký Senát

Washington

Americký Senát v pátek rozhodl, že za povolení cest do USA v bezvízovém elektronickém programu ESTA se bude platit deset dolarů, tedy zhruba 190 korun. Nový zákon se dotkne lidí v 35 zemích, včetně České republiky, uvedla agentura AP.

Článek

Normu, jejímž hlavním cílem je podpořit cestování do Spojených států, ještě musí podepsat prezident Barack Obama. Šéf Bílého domu nedávno řekl, že ji podporuje.

Zákon by měl zvrátit trend z posledních let, kdy klesá zájem zahraničních turistů o cesty do Spojených států. Zřizuje proto neziskovou organizaci, jež bude cestování do země propagovat, obdobně jako například v Česku agentura CzechTourism. Kromě propagace také bude zájemcům o cestu do Spojených států pomáhat s vyřizováním víz.

Část jejího provozu bude hrazen z nových poplatků, které by tak měli platit i Češi. Celkem by tak vláda měla podle odhadů vybrat kolem 100 milionů dolarů ročně, další prostředky na program poskytne soukromý sektor.

Evropa zpoplatnění programu kritizuje

Plány Spojených států na zpoplatnění ESTA v minulosti opakovaně kritizovala Evropská komise. Opatření by podle ní znamenalo další břemeno pro evropské cestující do Ameriky. Návštěvníci ze států, s nimiž USA bezvízový styk nemají, nicméně platí za vyřízení cestovních dokladů 131 dolarů (téměř 2500 korun).

O inrternetovou registraci ESTA žádá v průměru 50 000 cizinců denně a většina žádostí je vyřízena kladně. Češi víza do USA nepotřebují od 17. listopadu 2008. Bezvízový režim se vztahuje pouze na turistické a služební cesty trvající nejvíce tři měsíce. Ve všech dalších případech musejí mít cizinci vízum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám