Hlavní obsah

Kosatka, která zabila už tři lidi, zůstane v zábavním parku

Novinky, rei
Orlando

Kosatku Tilikum, která během středečním představení ve floridském vodním parku SeaWorld zabila svou cvičitelku, si v parku nechají. V pátek to sdělilo jeho vedení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z vystoupení krátce před tím, než zabijácká kosatka usmrtila trenérkuVideo: Reuters

 
Článek

SeaWorld oznámil, že jeho zaměstnanci budou dál s kosatkou pracovat. Nicméně veškerá představení s kosatkami byla až do odvolání zrušena a nejprve proběhne revize bezpečnostních opatření.

Chuck Tompkins, šéf cvičitelů parku řekl, že Tilikum by ve volné přírodě nepřežila a její usmrcení by nebylo produktivní, protože je důležitou součástí programu rozmnožování kytovců a partnerkou sedmi dalších kosatek.

Tilikum ve středu utopila 40letou Dawn Brancheauovou, která se výcviku mořských dravců věnovala 16 let a patřila k nejzkušenějším cvičitelkám zábavního parku. Kosatku při přestávce během středeční vodní show hladila, když ji více než pětitunové zvíře strhlo do bazénu a cloumalo s jejím tělem několik minut ve vodě. [celá zpráva]

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Kosatka

Tilikum v minulosti zabíjela už dvakrát. V roce 1991 utopila svou cvičitelku v Kanadě a o osm let později už v parku SeaWorld našli na jejím hřbetě mrtvého muže, který se do areálu vkradl v noci.

Podle ochránců zvířat kosatky do zábavních parků nepatří. „Tato zvířata jsou připravována o své instinkty a přirozené sklony. Je to divoké zvíře zvyklé na volný pohyb v celém oceánu, které je drženo na omezeném prostoru,“ citoval list The Christian Science Monitor Joyce Tischlerovou z organizace Animal Legal Defense Fund. Většina Američanů si podle ní na základě některých televizních seriálů utvářejí o mořském životě příliš romantické představy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám