Hlavní obsah

Čínská raketa jen o chlup minula evropskou družici Envisat

Novinky, pst

Pozemní kontrole v Evropské kosmické agentuře (ESA) bylo minulý měsíc pořádně horko. Zdroje z ozbrojených sil USA a současně i německý radar varovaly, že se na sebe řítí horní stupeň čínské rakety a družice Envisat Earth, která měří skleníkové plyny. Přímá kolize sice nehrozila, ale obě poměrně velká tělesa se měla minout o chlup - kosmický chlup - 50 metrů. A to bylo nepřijatelné.

Článek

Družice Envisat Earth váží osm tun a vyhořelý horní stupeň čínské rakety váží podle serveru Space.com necelé čtyři tuny. Kolize takových dvou těles by jen znásobila problémy, které působí na oběžné dráze vesmírný odpad. Trosky satelitů a raket krouží vysokou rychlostí a ohrožují funkční satelity i nově vypouštěné prostředky pro průzkum kosmu.

Pozemní kontrola se proto rozhodla pro posunutí Envisatu do bezpečnější vzdálenosti. Takové manévrování přitom družici hrozí i v budoucnosti. Podle Heinera Klinkrada, šéfa odboru ESA pro kosmický odpad v německém Darmstadtu, vznikla polovina všech pro Envisat nebezpečných úlomků v roce 2007, kdy Číňané demonstrovali svou anti-satelitní raketu, a také z loňské náhodné srážky nefunkčního ruského satelitu s americkým satelitem z komunikačního projektu Iridium.

USA objekty více sledují

Sestřelení satelitu i srážka zhustily koncentraci nebezpečných úlomků. Dobrou zprávou je, že i případ Envisatu ukázal, že se Američanům podařilo zkvalitnit systém sledování objektů na oběžné dráze a zvýšit šance na včasné varování a případné úhybné manévry.

Spojené velení pro vesmírné operace strategického velitelství USA po srážce Iridia s ruským satelitem vypracovalo přehled o všech objektech na oběžné dráze bez ohledu na zemi původu. „Abych byl upřímný, ještě před rokem jsme ani nedoufali, že by se něco takového mohlo povést,“ řekl Nicholas Johnson, šéf průzkumu vesmírného odpadu v NASA.

NASA na únorové konferenci odborníků na vesmírnou navigaci informovala o pěti podobných kolizních situacích, které si vloni vyžádaly úhybné manévry. Nejhorším možným případem zůstává podle Klinkrada hrozba, že nějaký úlomek zasáhne Mezinárodní vesmírnou stanici, na které je v současnosti pět astronautů - z USA, Ruska a Japonska.

Loňská srážka a hrozba vesmírného odpadu pomohla podle Klinkrada zintenzivnit i projekty na možné odstraňování vesmírného odpadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám