Hlavní obsah

Kosatka při vodní show zabila cvičitelku před zraky diváků

– Miami • Aktualizováno

Kosatka ve vodním parku na Floridě zabila při představení pro diváky svou cvičitelku. Před zraky šokovaného hlediště cloumala ve vodě několik minut jejím tělem, uvedla agentura AP. Podle místního tisku stejná velryba v minulosti již dvakrát zabíjela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kosatka zabila při vodní show před zraky diváků cvičitelkuVideo: Reuters

 
Článek

Dawn Brancheauová se výcviku mořských dravců věnovala 16 let a patřila k nejzkušenějším cvičitelkám zábavního parku SeaWorld ve floridském Orlandu. Kosatku jménem Tilikum při přestávce během středeční vodní show hladila, když ji více než pětitunové zvíře strhlo do bazénu, uvedl zástupce parku SeaWorld. Ve vodě se pak Brancheauová utopila.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Kosatka

Podle jednoho z diváků vypadala kosatka klidně, ale vzápětí cvičitelku strhla z okraje bazénu a cloumala s ní ve vodě. Pak zaznělo poplašné zařízení a zaměstnanci parku se vrhli Brancheauovou zachraňovat, zatímco ostatní vyvedli diváky z arény pryč.

Velryby milovala jako své děti
sestra zabité cvičitelky

Podle deníku Orlando Sentinel má Tilikum za sebou pestrou minulost. V roce 1991 tento kosatčí samec údajně zavinil smrt jednoho ze svých cvičitelů v zábavním parku v Kanadě. Poté, co byl prodán na Floridu, došlo k dalšímu incidentu. V roce 1999 bylo v jeho akváriu objeveno tělo nahého muže, který se zřejmě proplížil do zábavního centra po zavírací době a poté se utopil ve studené vodě nádrže.

Kosatku drží mimo ostatní velryby

Zvíře je kvůli svému nepředvídatelnému chování drženo odděleně od dalších velryb a jen velmi zkušení cvičitelé mají dovoleno s ním pracovat. "Velryby milovala jako své děti," řekla o Brancheauové její sestra Diane Grossová.

Podle odborníka na velryby Steva McCullocha je možné, že si zvíře hrálo a nemělo v úmyslu Brancheauové ublížit. "Ale neuchyloval bych se k ukvapeným závěrům. Jsou to velmi velká a silná zvířata. Takto se chovají ve volné přírodě," uvedl.

Podle mluvčího parků SeaWorld není zatím rozhodnuto, jestli bude Tilikum přesunut do jiného zařízení. Podle Grossové by Brancheauová nechtěla, aby bylo velrybě kvůli tomuto incidentu nějak ublíženo. Během vyšetřování případu zábavní park pozastavil všechna vystoupení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám