Hlavní obsah

Evropský pacifismus oslabuje NATO, varoval Gates

Novinky, rei, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Odpor Evropanů k vojenské síle oslabil schopnost NATO odvrátit agresi v 21. století, varoval americký ministr obrany Robert Gates evropské partnery USA v Severoatlantické alianci. Gates ve středu na fóru odborníků, kteří pracují na novém strategickém konceptu NATO, prohlásil, že jestliže nebudou evropské státy modernizovat své armády, alianci hrozí, že bude ve světě vnímána jako slabá.

Foto: Yuri Gripas , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

Gates na základně Fort McNair ve Washingtonu D.C. v úterý podle Rádia Svobodná Evropa (RFE) řekl, že snaha přeformulovat strategickou koncepci přichází v kritickou dobu a NATO čelí závažným a dlouhodobým systémovým problémům.

"Právě teď, aliance čelí velmi závažným, dlouhodobým systémovým problémům. Rozpočtové krize uvnitř NATO jsou toho příkladem a zároveň příznakem hlubších problémů s tím, jak NATO vnímá ohrožení, formuluje požadavky a rozhoduje o prioritách a přiděluje zdroje," řekl Gates, podle kterého jde v důsledku o otázky života a smrti.

RFE připomnělo, že to není poprvé, kdy Gates vyzval země NATO, aby navýšily vojenské rozpočty. Zároveň ale alianční partnery chválil za navýšení počtu příslušníků afghánské mise.

Expertní skupinu pracující na nové koncepci vede bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. Aliance své pojetí naposledy zrevidovala v roce 1999. Představení nové koncepce se očekává v listopadu na lisabonském summitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám