Hlavní obsah

Při střelbě na střední škole v USA dva zranění žáci

Novinky, ČTK, The Mercury News
Littleton

Dva studenti byli v úterý odpoledne postřeleni u střední školy na předměstí amerického Denveru, kde je zasáhl dospělý muž ozbrojený puškou. Střelce zneškodnil jeden z učitelů. Útočník skončil ve vazbě. Útok se odehrál jen několik kilometrů od střední školy Columbine, která se v roce 1999 stala dějištěm jednoho z nejkrvavějších školních masakrů v dějinách USA.

Článek

K nejnovějšímu útoku došlo v úterý odpoledne před školou Deer Creek na denverském předměstí Littleton. Zraněný student a studentka byli převezeni do místní nemocnice a jsou ve stabilizovaném stavu, oznámila mluvčí úřadu šerifa Jacki Kelleyová.

Podle studenta Stevena Seagravese útočník k žákům opouštějícím odpoledne školu přišel a zeptal se: "Chodíte do téhle školy?" Když kývli, vypálil. Po druhém výstřelu, když nabíjel, se na něj vrhl učitel matematiky David Benke, 196 centimetrů vysoký bývalý basketbalista. Podařilo se mu ho zneškodnit za pomoci dalších dvou zaměstnanců školy, dohlížejících na nástup studentů do školních autobusů. Další pracovník školy mu pak odebral pušku.

Mluvčí šerifa jeho zásah ocenil: "I dnes existují opravdoví hrdinové."

Motiv zatím nejasný

Úřad šerifa identifikoval útočníka jako dvaatřicetiletého Bruce Eastwooda, který už dříve školu navštívil. Jaký je jeho vztah k tomuto vzdělávacímu zařízení, ale zatím není jasné. Už dnes by měl Eastwood stanout před soudem a vyslechnout si obvinění z nejméně dvou pokusů o vraždu. Podle Techmayera bude vyšetřování případu trvat dlouho.

Škola byla evakuována a ve středu zůstala zavřená.

Masakry na školách jsou noční můrou Spojených států. V roce 2007 zažila krvavý den polytechnika v Blacksburgu ve Virginii, v jejíchž posluchárnách jeden ze studentů postupně zabil 32 lidí, než byl sám zastřelen. V dubnu 1999 dva osmnáctiletí mladíci postříleli na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton 12 studentů a profesora, pak spáchali sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám