Hlavní obsah

Sedmi stovkám amerických bank hrozí pád, odměny bankéřů rostou

– New York • Aktualizováno

Počet amerických bank s problémy vzrostl na 702, uvedl v úterý federální úřad pro pojištění vkladů. Ohrožena krachem je nyní každá jedenáctá americká banka. Počet bank na seznamu rapidně vzrostl za krize. Ještě ve čtvrtém čtvrtletí 2007 jich bylo jen 76. Současně ale loni odměny bankéřů na Wall Streetu vzrostly o 17 procent, uvedl newyorský finanční kontrolor Thomas DiNapoli.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Odměny vedení v bance Morgan Stanley stouply skoro o třetinu.

Článek

Jen letos zkrachovalo dvacet amerických bank, a úřad proto míní dál mít bankovní dozor ve 140 finančních ústavech, jako tomu bylo loni.

Podle federálního úřadu pro pojištění vkladů je situace nejhorší od roku 1992, kdy hrozil pád 1066 bankám.

Seznam bank je tajný. Pokud by byla jména ohrožených ústavů zveřejněna, hrozilo by, že si z nich vkladatelé budou chtít peníze vybrat a banka by padla.

Bankéři na Wall Street dostali více

DiNapoli řekl, že odměny vzrostly na 20,3 miliardy dolarů. Podle něj je to rána pro americké daňové poplatníky, kteří poskytli půjčky krachujícím bankám na Wall Streetu. „Pro mnohé Američany budou tyto velké odměny hořkou pilulkou a budou je těžko chápat. Daňoví poplatníci je dostali z nesnází a oni se nyní vrátili vydělávat peníze, zatímco mnoho newyorských rodin stále bojuje, aby vyšlo."

Průměrná odměna na Wall Streetu vzrostla na 123 850 dolarů. Odměny v největších bankách Goldman Sachs, JP Morgan Chase a Morgan Stanley vzrostly dokonce o 31 procent.

Zmíněné odměny přitom nezahrnují bonusy v podobě možnosti získat akcie místo odměny v hotovosti. Podle DiNapoliho ale jsou stále odměny mnohem nižší než v roce 2007 a více spojené s úspěchy finančních ústavů. DiNapoli přitom zmínil, že banky pomáhají newyorské ekonomice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám