Hlavní obsah

Zazi se přiznal k plánování vlny teroru v USA

– New York

Afghánský přistěhovalec Najibullah Zazi, který čelí v USA obvinění, že loni připravoval útok na newyorskou dopravní síť, v pondělí přiznal svou vinu. Pětadvacetiletý řidič letištní přepravy v Denveru se přiznal k plánu na použití zbraní hromadného ničení, ke spiknutí za účelem vraždy a k podpoře teroristické organizace.

Článek

Zazi před soudem v Brooklynu přiznal, že se "chtěl obětovat v mučednické operaci" a zaútočit na podzemní dráhu na newyorském Manhattanu. Podle amerických zákonů mu hrozí trest doživotí bez možnosti podmíněného propuštění.

Zazi byl loni obviněn, že chtěl 11. září téhož roku odpálit nálože v New Yorku. Útočit prý hodlal bombami vyrobenými z běžných kosmetických přípravků. V New Yorku měl několik kompliců, kteří mu pomohli nakoupit v okolí Denveru větší množství kosmetických výrobků obsahujících peroxid vodíku a aceton.

Zazi se dnes před soudem přiznal, že prošel výcvikovým táborem teroristické sítě Al-Káida ve Vazíristánu na afghánsko-pákistánské hranici. Afghánec dosud trval na své nevině, podle AP ale v posledních týdnech začal spolupracovat s vyšetřovateli, a to ho zřejmě dovedlo k rozhodnutí přiznat se.

Afghánec vzbudil podezření amerických kriminalistů tím, že kolem data výročí 11. září podnikal dálkové cesty autem z Denveru do New Yorku. Podle vyšetřovatelů byly plány na teroristický útok včas odhaleny a New Yorku žádné bezprostřední nebezpečí nehrozilo. Americký ministr spravedlnosti Eric Holder ale případ označil za jeden z nejvážnějších teroristických případů od útoků na USA v září 2001.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám