Hlavní obsah

Starosta Las Vegas odmítl přivítat Obamu

– Las Vegas

Americký prezident Barack Obama navštívil v pátek Las Vegas. Příliš vřelého přivítání se ale ve městě nedočkal. Starosta Oscar Goodman šéfa Bílého domu nepřijel pozdravit na letiště a odmítl i nabídku na osobní setkání. Vadí mu totiž, že Obama "hlavní město hazardu" několikrát zmínil v nelichotivých souvislostech, a poškodil tak jeho pověst.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Obama zmínil Las Vegas například loni, když kritizoval vysoké odměny manažerů na Wall Streetu. "Nemůžete dávat tak vysoké odměny, dokud nesplatíte (pomoc) od daňových poplatníků. Nemůžete mít firemní tryskáče. Nemůžete si vyrazit na výlet do Las Vegas," uvedl loni v únoru prezident. Nedávno zase město zmínil, když mluvil o potřebě vládního šetření kvůli vysokým schodkům amerických rozpočtů. Zodpovědná rodina by podle něj také "nerozfofrovala peníze ve Vegas, kdyby je potřebovala na univerzitní studia".

Podle Goodmana má Obama s městem psychologický problém a je nepoučitelný. "Když poškodil naši ekonomiku svými nepromyšlenými řečnickými obraty, nenapadlo by nás, že to udělá znovu," postěžoval si starosta. Obama je tak podle něj "pomalý žák".

Prezidenta v minulosti kritizoval i šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid, kterého nyní Obama přijel do státu Nevada podpořit před podzimními volbami do Kongresu. Šéf Bílého domu by podle něj neměl z města dělat ukázkový příklad místa, kde by lidé neměli utrácet peníze. Obama později své výroky korigoval. Las Vegas je podle něj skvělým městem pro zábavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám