Hlavní obsah

V Kanadě zemřel poslední veterán z první světové války

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Ve věku 109 let zemřel ve čtvrtek ve svém domě ve Spokane poslední kanadský veterán z první světové války. John Babcock byl v poslední době upoután na lůžko poté, co v říjnu prodělal zápal plic. Na světě žijí už jen dva lidé, kteří během prvního světového konfliktu sloužili v armádě.

Článek

O Babcockově úmrtí informovala kancelář kanadského premiéra Stephena Harpera.

Babcock byl jeden z 650 000 mužů a žen, kteří v kanadské armádě během války působili. Dal se k ní v patnácti letech, když velení nalhal, že je starší. Prošel několika tábory a nakonec skončil ve Walesu. Původně se připravoval na nasazení na frontu ve Francii, ale pak se zjistilo, že je příliš mladý a velitelé ho zařadili do záložního praporu, který nebyl do bojů nasazován. Válka skončila dřív, než Babcock stačil překročit Lamanšský průliv.

Nedlouho po válce se přestěhoval do Spojených států a v roce 1921 ho přijali do americké armády. Teprve, když se o dvacet let později chtěl stát armádním pilotem, se zjistilo, že nemá americké občanství. To nakonec v roce 1946 dostal, jeho dosavadní mu ale také zůstalo.

Na světě žijí poslední dva veteráni z první světové války: Američan Frank Buckles, jemuž je 109 let, a v Austrálii žijící Brit Claude Choules, který má 108 roků.

Reklama

Výběr článků

Načítám