Hlavní obsah

OSN chce pro Haiti rekordní pomoc skoro 1,5 miliardy dolarů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Port-au-prince

OSN požaduje pro pomoc Haiti rekordní částku, 1,44 miliardy dolarů, , což je vůbec nejvyšší suma, o kterou kdy žádala. Důvodem je blížící se sezóna dešťů a nutnost urychlené pomoci lidem bez přístřeší i nutnost celkového obnovy země, uvedla BBC.

Foto: Marco Dormino/UN/MINUSTAH, Reuters

Prozatímní stanový tábor

Článek

S poslední žádostí o rekordní částku 1,44 miliardy dolarů přišel bývalý prezident USA Bill Clinton, který se stará o získávání peněz pro Haiti.

Dosud nejvíce peněz OSN žádalo v roce 2005 na pomoc zemím na pobřeží Indického oceánu, které zpustošily vlny tsunami. Chtělo 1,41 miliardy dolarů.

O potřebě urychlené pomoci hovořil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun: „Jak přichází na Haiti sezóna dešťů, je extrémně důležité poskytnout provizorní přístřešky, zajistit sanitaci a další základní humanitární potřeby.“

„Potřebujeme latríny, polní stany, plastikové fólie, aby se jimi lidé mohli zakrývat,“ řekl vysoký představitel OSN na Haiti Edmont Mulet.

Haiti už v úterý bičovaly prudké deště a o už na konci ledna Haiti žádalo o 200 000 stanů. [celá zpráva]

Bill Clinton uvedl, že pomoc je potřeba poskytnout okamžitě, aby Haiťané nemuseli přežívat ze dne na den, ale z měsíce na měsíc.

Na Haiti je bez přístřeší 1,2 miliónu lidí, lednové zemětřesení si vyžádalo 230 000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám