Hlavní obsah

Princ z Německa chce vládnout Kalifornii

Právo, Vladimír Plesník

Frederic (66), princ anhaltský, si během své příští návštěvy Sacramenta vyhradí čas na oběd v restauraci Esquire Grill Restaurant. Se svými známými sem rád zajde i Arnold Schwarzenegger (62). Princ už se těší, jak po listopadových volbách po něm usedne do křesla kalifornského guvernéra.

Foto: ČTK

Frederic Anhaltský

Článek

„Doufám, že se v Esquire co nejdříve sejdeme a popovídáme si,“ svěřil se televizi n-tv Frederic, muž s americkým i německým občanstvím a minulostí stejně pestrou, jako je jeho šatník. „O politice se raději bavit nebudeme, máme úplně protichůdné názory.“

O Schwarzeneggerovi prý nemůže hovořit v dobrém a opačně to nebude jiné. „Trochu jsem ho naštval,“ připouští. „Určitě mi bude vykládat o zkušenostech s paparazzii. Jedno vím ale jistě: na to, že se Zsa Zsa stane první dámou Kalifornie, reaguje mrzutě,“ dodává v narážce na svou ženu, někdejší hollywoodskou hvězdu maďarského původu Zsa Zsa Gaborovou (93).

Schwarzenegger, proslavený rolí Terminátora, se nesmí ucházet potřetí o úřad. „Říkám si: když on to dokázal, proč ne já? zdůvodňuje Anhalt svou motivaci.

Frederic si musí od 23. dubna do konce června obstarat 10 tisíc podpisů kalifornských voličů, aby byl zanesen na listinu kandidátů. „S tím nebude nejmenší potíž,“ nepochybuje před billboardem s nápisem Prince Frederic for Governor na bulváru Sunset v Beverly Hills.

Chce zdanit prostituci a zrušit embargo na doutníky

Jeho program zní pozoruhodně. V době, kdy se Kalifornie potácí na hraně bankrotu, se vyslovuje pro legalizaci a zdanění prostituce, vyšší daně za tabák a alkohol a vyšší pokuty za překročení rychlosti na dálnicích, snížení poplatků za registraci osobních aut a zrušení embarga na dovoz kubánských doutníků.

Ani s penězi na kampaň si hlavu nedělá. „Pomohou přátelé mé ženy i známí z Las Vegas. Nějakých 10 miliónů dám dohromady,“ nepochybuje.

Frederic neboli Fred, na což slyší raději – se narodil jako Hans-Robert Lichtenberg. Za šlechtický titul vděčí smlouvě z roku 1980. Zchudlá, tehdy 81letá Marie-Auguste von Anhalt ho adoptovala výměnou za závazek, že jí bude vyplácet doživotní rentu. Jako úspěšný bankéř si to mohl dovolit.

Kalifornii pobavil v roce 2007 po záhadné smrti striptérky a herečky Anny Nicole Smithové. Prohlásil se za otce její dcery Dannielynn Hope, avšak testy DNA a soudní rozhodnutí to vyloučily. V témže roce ho policie našla nahého na zadním sedadle jeho vozu Rolls-Royce. Bránil se tím, že ho přepadly a svlékly tři jeho fanynky.

Rád se odkazuje na několikaminutový rozhovor s Ronaldem Reaganem v Bílém domě v roce 1985. „Bavili jsme se o Berlínu, zdi, komunismu. Prezident se nakonec zasmál a řekl: Frede, ty víš o politice hodně. Jednoho dne to dotáhneš daleko.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám