Hlavní obsah

Sarkozy jako první francouzský prezident navštívil Haiti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Nicolas Sarkozy se ve středu stal prvním francouzským prezidentem, který zavítal na Haiti. Této bývalé francouzské kolonii přislíbil dalších sto miliónů eur (2,6 miliardy korun) na obnovu země zničené zemětřesením.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Haitský prezident René Préval s francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym

Článek

Haiti v minulosti po Paříži požadovalo velké odškodné za éru koloniální nadvlády a otrokářství, která trvala do roku 1804, kdy místní obyvatelé získali po několika povstáních nezávislost.

Haiti před pěti týdny postihlo nejhorší zemětřesení v jeho dějinách a jedno z nejničivějších v dějinách lidstva. Sarkozyho příslib navyšuje francouzskou pomoc na zhruba 320 miliónů eur (více než 8,3 miliardy korun).

Sarkozy se setkal s haitským prezidentem Reném Prévalem i premiérem Jean-Maxem Bellerivem. Se svým protějškem podnikl přelet v helikoptéře nad zdevastovanou oblastí. Sarkozy zemi navštívil den po odletu kanadského premiéra Stephena Harpera, jenž Haiti slíbil vystavět prozatímní sídlo vlády. [celá zpráva]

Sarkozy z Haiti odletěl na Martinik a na programu má ještě návštěvu Francouzské Guayany.

Foto: Francois Mori, Reuters

Prezident Sarkozy shlédnul zkázu z helikoptéry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám