Hlavní obsah

Do Sýrie se po pěti letech vrací americký velvyslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v úterý jmenoval zkušeného diplomata Roberta Forda do funkce velvyslance Spojených států v Sýrii. USA v pátek oznámily, že Sýrie jejich kandidáta schválila. Forda musí ve funkci ještě schválit Senát. Podle expertů jde cíle obnovit rozhovory o míru na Blízkém východě.

Článek

USA stáhly svého velvyslance ze Sýrie v únoru 2005 poté, co se ukázalo, že za vraždou bývalého libanonského prozápadního politika Rafíka Harírího mohla stát Sýrie. [celá zpráva]

Už roce 2004 Kongres schválil sankce proti Sýrii za údajnou pomoc Damašku islámským radikálním hnutím jako jsou palestinský Hamás či libanonský Hizballáh, za údajné šíření zbraní hromadného ničení a další aktivity, včetně snah mařit americké operace v Iráku.

Sankce zakazují vývoz amerických produktů do Sýrie s výjimkou potravin a léků a omezují bankovní vztahy mezi USA a Sýrií. Zakazují také lety mezi Sýrií a USA a byly zmrazeny účty některých syrských občanů a organizací, které se podle názoru USA podporují terorismus. [celá zpráva]

Robert Ford v minulosti působil jako americký ambasador v Alžírsku a pracoval rovněž na americkém velvyslanectví v Iráku. "Velvyslanec Ford je vynikající diplomat s mnohaletými zkušenostmi na Blízkém východě," ocenil tiskový mluvčí Bílého domu Robert Gibbs uvedeného diplomata, který mimo jiné mluví dobře arabsky. "Jeho jmenování vyjadřuje rozhodnutí prezidenta Obamy podpořit americké zájmy zlepšením komunikace se syrskou vládou a občany," dodal.

Oznámení o jmenování Forda přišlo před zahájení návštěvy vysokého amerického diplomata Roberta Burnse v Sýrii, kde se má setkat s prezidentem Báširem Asadem.

Cílem USA je dosáhnout pokroku v rozhovorech o míru na Blízkém východě a zapojit do nich i Sýrii, která jako jediná arabská země v oblasti dosud nepodepsala mírovou smlouvu s Izraelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám