Hlavní obsah

Kanada postaví sídlo pro haitskou vládu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Kanada postaví dočasné sídlo pro haitskou vládu. Na začátku své dvoudenní návštěvy země zničené zemětřesením to uvedl kanadský premiér Stephen Harper.

Foto: Fred Chartrand/Pool , Reuters

Kanadský premiér Stephen Harper při setkání s haitským prezidentem René Prévalem

Článek

Harper slíbil do výstavby investovat 12 miliónů kanadských dolarů (téměř 220 miliónů korun). Klíčová ministerstva mají v komplexu z prefabrikovaných jednotek a nehořlavých materiálů sídlit až rok.

Harperův úřad záměr oznámil po premiérově pondělním setkání s haitským prezidentem Reném Prévalem a ministerským předsedou Jean-Maxem Bellerivem. Státníci se setkali v hlavním městě Port-au-Prince, jež bylo zemětřesením postiženo především.

Zemětřesení z 12. ledna, které připravilo o život přes 230 000 lidí, zničilo též vládní budovy včetně prezidentského paláce.

Mezi oběťmi otřesů bylo i 31 Kanaďanů. Kanada je po Spojených státech druhým největším finančním dárcem Haiti.

Ve zřícené škole zahynuly čtyři děti

V pondělí se městě Cap-Haitien na severu země zřítila budova školy. Čtyři děti  zemřely, uvedla stanice CNN. Pracovníci civilní ochrany uvedli, že příčinou byly sesuvy půdy vyvolané několik dní trvajícími dešti.

Vláda povolila opětovné otevření škol počátkem února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám