Hlavní obsah

Laser na palubě letadla úspěšně zničil raketu

Washington

Americká armáda provedla úspěšný test výkonného protiraketového laseru umístěného v letadle. Airborne Laser zasáhl a sestřelil v noci na pátek nad kalifornským pobřežím dvě cvičné rakety v jejich startovní fázi. Oznámili to v pátek představitelé armády ve Washingtonu.

Foto: Profimedia.cz

Budova Pentagonu ve Washingtonu

Článek

Naváděcí systém laseru raketu bezchybně zachytil a soustředěný paprsek energie z laseru zničil. "Test prokázal, že koncentrovaná energie může být úspěšně nasazena jako protiraketová zbraň. Je to revoluční pokrok," cituje agentura DPA nejmenovaného armádního činitele.

Protiraketový laser byl umístěn na palubě speciálně upraveného Boeingu 747. Cvičná raketa byla vypuštěna z plovoucí odpalovací rampy v Tichém oceánu, senzory letadlového laseru cíl zachytily během několika vteřin a navedly paprsek na cíl. Celý test tak trval dohromady asi dvě minuty.

Také druhé kolo pokusu bylo úspěšné. Laser zničil raketu, odpálenou z pozemní základny na ostrově San Nicolas asi 300 kilometrů od kalifornských břehů.

Laser na palubě Boingu 747 je první zbraní, které umožňuje ničit rakety hned po startu a ne až při dopadu jako systém Patriot, nebo nad atmosférou jako námořní systém  Aegis s raketami SM3 či pozemní GBI s vyšším doletem.

Zatímco antirakety ničí střely kinetickou energií, laser teplem. To může být problém. Při úderu do hlavice se roztříští a neexploduje. Jak ale zareaguje hlavice v případě exploze nosné rakety, není zcela jasné. Výhodou naopak je, že paprsek má rychlost světla a zasahuje tak cíl prakticky okamžitě. Problém dosud byla nestabilita, protože laser je na palubě letadla a to ztěžuje míření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám