Hlavní obsah

USA omezily sdílení tajných informací s Británií

– Washington

Spojené státy omezily sdílení tajných informací poskytovaných zpravodajskou službou CIA s britskou rozvědkou MI5. V pátek to s odkazem na nejmenované zdroje z prostředí americké tajné služby uvedla agentura AP.

Článek

Podle AP došlo ke zpomalení toku zpravodajských informací přes Atlantik. Bílý dům už ve čtvrtek varoval, že rozhodnutí britského soudu o povinnosti zveřejnit tajné informace povede k nalomení důvěrného vztahu služeb obou zemí. [celá zpráva]

Britský apelační soud nařídil ve středu ministru zahraničí Davidu Milibandovi zveřejnit zprávu CIA o zacházení s Binyamem Mohamedem, Britem etiopského původu, po jeho zadržení v Pákistánu v roce 2002. Američané Mohameda drželi také v Maroku a ve věznici Guantánamo na Kubě, odkud byl propuštěn teprve loni. Mohamed tvrdí, že byl mučen a že o tom britské úřady věděly. [celá zpráva]

Ve zprávě pro britskou agenturu MI5 americká strana uvedla, že Mohamed byl v prvních dnech po zatčení připravován záměrně o spánek a vyšetřovatelé mu různě vyhrožovali. Zadržený to těžce psychicky nesl a věznitelé se obávali, že by mohl spáchat sebevraždu.

Soudci apelačního soudu ve středu mimo jiné uvedli, že takové zacházení, kdyby bylo prováděno za Velkou Británii, by bylo jasným porušením zákazu mučení. Britská vláda se od mučení a krutého zacházení distancovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám