Hlavní obsah

Zemřel vynálezce plastového létajícího talíře frisbee

Salt Lake City

V americkém Utahu zemřel v úterý ve věku 90 let vynálezce frisbee Walter Fredrick Morrison. Práva na výrobu plastového létajícího disku, zvaného původně Pluto Platter, prodal Morrison v roce 1957 a od té doby se tato hračka rozšířila do celého světa, kde se jí prodalo na 200 miliónů kusů.

Článek

Morrisonův syn Walt agentuře AP řekl, že jeho otce "dostihl vysoký věk", a že měl také rakovinu.

"Tato jednoduchá hračka pronikla na každý kontinent, do každé země... Copak byste si dokázali představit své mládí bez házení frisbee?" ocenil Morrisonův vynález jeho právník Kay McIff.

Podle fanouška frisbee a historika Phila Kennedyho, který společně s Morrisonem napsal o frisbee knihu, nápad s létajícím talířem vznikl na jedné z kalifornských pláží, kde si vynálezce společně se svou budoucí manželkou Lu házeli plechovou vaničkou od koláčů.

Po druhé světové válce, v níž Morrison sloužil jako pilot, začal rodák z Utahu vyrábět první jednoduché házecí talíře. Prodával je na místních trzích, než si ho všimla firma Wham-O, která na disky koupila práva. Pojmenovala je přitom podle pekárny The Frisbie Pie, s jejímiž vaničkami od koláčů si studenti s oblibou házeli.

Frisbee ve sportu

Frisbee inspirovalo také vznik oficiálních sportů, jako je ultimate frisbee, discgolf či freestyle frisbee. Při asi nejznámějším z nich ultimate frisbee se hráči jednoho sedmičlenného týmu snaží pomocí přihrávek dopravit disk do koncové zóny, zatímco soupeři se pokoušejí jejich snahu zmařit.

Při freestyle frisbee se hodnotí především umělecký dojem, discgolf je zase variace na golf, u níž se místo hole a míčku používá disk a místo jamek speciální koš s řetězy. Jedno z oficiálních hřišť na discgolf na předměstí Salt Lake City bylo pojmenováno po Morrisonovi.

V současnosti se frisbee baví především mladí lidé, kteří si házením umělohmotných talířů krátí volný čas kupříkladu u vody nebo v univerzitních městečcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám