Hlavní obsah

Velitel kanadské letecké základy vraždil ženy

Novinky,
Ontario

Velitel letecké základny Trenton v Kanadě plukovník Russel Willimas byl obviněn z vražd dvou žen a z dvou sexuálně motivovaných útoků. Plukovník byl zatčen v neděli a podle listu The Globe and Mail se ke svým činům doznal. Policii dovedl k tělu své poslední oběti. Generál Walter Natynczyk ve středu uvedl pro kanadský rozhlas CBC, že „armáda je v šoku“.

Foto: Reuters

Generál Walter Natynczyk (vlevo) a kanadský ministr obrany Peter MacKay (vpravo) hovoří v lednu s velitelem základny Trenton Russelem Williamsem.

Článek

Williams byl obviněn z vražd 27leté Jessiky Lloydové a 38leté desátnice Marie-France Comeauové, která sloužila pod ním jako vojenská letuška.

Tělo Comeauové bylo nalezeno v jejím bytě 25. listopadu. Žena byla uškrcena. O dva měsíce později zmizela Lloydová z domu v Belleville. Williams však už v létě podnikl dva sexuálně motivované útoky proti ženám v okolí Trentonu. V obou případech vnikl do domů spících obětí, přivázal je k židli, sexuálně je obtěžoval a nahé si je vyfotil.

Zpočátku policie vůbec netušila, že by vrahem mohl být vysoce postavený důstojník. Když však případ opět otevřela v únoru, zadržela velitele základny, jehož hvězda strmě stoupala. O obvinění Williamse informovala v úterý.

Fascinující vojenská kariéra

V devadesátých letech začínal jako pilot transportní letky, v roce 2004 už velel 437. transportní squadroně, která přepravovala vybavení a vojáky do afghánského Kandaháru. Od prosince 2005 působil na základně Camp Mirage v Dubaji. Po návratu do Kanady v půlce roku 2006 se významnou měrou podílel na nákupu nových letadel CF-130J Hercules s CC-117 Globemaster, uvedl web Macleans.ca

Při ceremoniích za padlé se s ním několikrát setkal i Natynczyk. Ten sdělil CBC, že vojáci prožívají "emocionálně složité časy" a přiznal se, že se cítí, jako když utrpěl „krvavou ránu“. Uvedl, že prošetří, zda se v údajích o ženatém plukovníkovi neobjevily nějaké indicie naznačující, že by se mohl dopouštět sexuálně motivovaných vražd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám