Hlavní obsah

Americký voják podrobil čtyřletou dceru waterboardingu

Novinky, rei
Tacoma

Americký voják podrobil svou čtyřletou dceru simulovanému topení, tzv. waterboardingu, který CIA používala při výsleších osob podezřelých z terorismu ve věznici Guantánamo. Informoval o tom britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Sedmadvacetiletý Joshua Tabor ze základny Lewis-McChord v Tacomě policii řekl, že chtěl, aby se dítě přestalo bát vody. Podle některých médií měl ale vztek, že dcera neumí abecedu. Pod vodu ji podle svých slov potopil třikrát nebo čtyřikrát.

Otec dostal dívku do péče nedávno.

Policie ho ale zatkla, když s helmou na hlavě na veřejnosti vyhrožoval, že rozbije okna. Když policisté dorazili do města Yelm k němu domů, dívku našli schovanou v kredenci. Měla modřiny na krku a na zádech. Vyšetřovatelům řekla, že jí je udělal táta. Týraní potvrdila Taborova přítelkyně.

Úřady mu zakázaly styk s dcerou a nařídily pobyt na základně. Soudce ho předvolal na příští týden.

Waterboarding je simulované topení, při němž jsou zadržení přivázáni k nakloněné desce hlavou dolů, mají zavázané oči a vyšetřovatelé jim na hlavu lijí litry vody. Metodu používala CIA za prezidenta George W. Bushe. Jeho nástupce Barack Obama ji zakázal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám