Hlavní obsah

Americký sportovec zemřel po útoku žraloků

– Miami

Ani rychlá pomoc pobřežní hlídky ve čtvrtek u břehů Floridy nezachránila osmatřicetiletého amerického kiteboardistu před útokem žraloků. Nešťastník po pokousání od dravců skončil v miamské nemocnici, kde zanedlouho zemřel. Stal se tak první obětí žraloků na Floridě po pěti letech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kiteboardisté, na rozdíl od surfařů, mají své dřevěné nebo kompozitové desky pevně připoutané k nohám a pohybují se na vodě s využitím plachty - tažného draka. Zábava zlákala Stephena Howarda Schafera z floridského Stuartu na širé moře, kde osamocený sportovec mezi hejnem dravých ryb našel smrt.

Podle amerického experta George Burgesse jsou útoky žraloků vzácné. Na Floridě jich od roku 1690 evidují 1032 a jen padesát z nich skončilo tragicky. "Na celém světě jsou v průměru ročně hlášeny čtyři smrtelné případy, což je při miliardách 'člověkohodin' strávených na moři zanedbatelné," řekl agentuře AP Burgess.

Poslední smrtelný útok žraloků zaznamenali na Floridě v roce 2005, kdy čtrnáctileté děvče z Louisiany napadli žraloci asi 100 metrů od pobřeží. Florida podle Burgesse mívá tradičně nejvíc případů žraločích útoků, ale ve velké většině jsou následky srovnatelné s kousnutím psa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám