Hlavní obsah

Zpackaná akce CIA, stíhačky sestřelily letadlo misionářů s dětmi

Novinky, rei
Washington

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) má znovu co vysvětlovat. Na veřejnosti se objevilo video z její zpackané operace v Peru, při níž bylo sestřeleno letadlo s nevinnými misionáři a jejich dětmi. Pracovníci CIA čelí podezření, že o případu v roce 2001 lhali před vyšetřovací komisí Kongresu.

Článek

Video z amerického pozorovacího letadla nyní zveřejnila stanice ABC. Zachycuje stíhačky peruánského letectva útočící na domnělý stroj pašeráků drog. Peruánci v součinnosti se CIA letadlo misionářů sestřelili, zatímco jejich pilot volal do éteru o pomoc.

Peruánské stíhačky vyslaly letounu varování, jenomže sledovaný stroj se nacházel na jiné frekvenci a nic neslyšel. Rodinu před tragédií neochránily ani vážné pochybnosti pracovníků CIA, že cílí na pašeráky.

V letadle seděli manželé Jim a Veronica Bowersovi, jejich vlastní šestiletá dcera Cory, adoptivní dcera Charity a pilot. Rodina se vracela z pravidelné cesty z Brazílie na svůj houseboat u peruánského města Iquitos, kde žila s indiánským kmenem. Matka a mladší z dětí útok nepřežily.

Video z události z dubna 2001 oživilo obvinění, že CIA lhala komisi Kongresu vyšetřující okolnosti smrti Bowersové a její adoptivní dcery. Senátor Pete Hoekstra stanici ABC řekl, že neodpovědnost zpravodajské služby je nepřijatelná. „Byli to Američané, kteří byli zabiti s pomocí vlády, a CIA to kryla a zpožďovala vyšetřování,“ uvedl.

Lesní oblast kolem Iquitos je častým útočištěm pašeráků drog a CIA tam společně s peruánským letectvem proti nim bojuje od roku 1995.

Pozorovací letadlo CIA se k letounu Bowersových přiblížilo zezadu. V domnění, že jde o letoun pašeráků, zalarmovalo peruánské letectvo. K sestřelení došlo o dvě hodiny později. Piloti CIA v jejich průběhu znejistěli, zda se skutečně jedná o pašeráky, ale útoku nezabránili.

Záznam ABC zachytil konverzaci mezi Peruánci a CIA i poslední zoufalé volání pilota misionářů Kevina Donaldsona:
Peruánská stíhačka po příletu varovala: „Sestřelíme vás“. Druhý letoun se ale nachází na jiné frekvenci a varování neslyší.
Piloti CIA pochybují. Jeden říká: „Ten nesedí podle profilu“. Peruánské stíhačky se ptá: „Jste si jisti, že je to bandito? Jste si jisti?“. „Ano, OK,“ zní odpověď. „Jestli jste si jisti...,“ reaguje Američan.
Po chvíli si příslušníci CIA mezi sebou šeptají: „To je kravina. Myslím, že děláme chybu,“ říká jeden a druhý odpovídá: „Souhlasím s tebou“.
O minutu a půl později se ozývá střelba a pilot Donaldson volá španělsky na stíhačku, aby přestala. „Chtějí mě zabít. Chtějí nás zabít,“ křičí do éteru.
„Řekni mu, ať to skončí,“ vzkazuje jeden z Američanů peruánském kontaktu na zemi, protože Donaldsona slyší. „Ne. Nestřílejte. Dost.“
Stíhačka dostává ze země pokyn: „Stop! Přestaňte, Tukane, dost.“
„Bože,“ říká jeden z pilotů CIA.
V té chvíli je Bowersová a sedmiměsíční Charity mrtvá. Kulka proletěla palivovou nádrží jejich Cessny, prolétla jí zády a skončila v hlavě dítěte.
Pilot, kterému se několik kulek zavrtalo do nohou, nouzově přistál do řeky plné piraní. Zatímco přeživší se drží stroje, proud odnáší dvojici mrtvých těl.

CIA ve středu uvedla, že v souvislosti s případem bude potrestáno 16 jejích zaměstnanců. Vinu za sestřelení letounu podle ní nese peruánské letectvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám