Hlavní obsah

Nigerijský atentátník začal spolupracovat s vyšetřovateli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nigerijský sebevražedný atentátník Umar Farúk Abdul Mutalláb, který chtěl o Vánocích vyhodit do vzduchu letadlo na lince do Detroitu, od minulého týdne spolupracuje s vyšetřovateli. Podle amerických představitelů poskytl Mutalláb americké tajné službě cenné informace.

Foto: IntelCenter/Handout, Reuters

Omar Farúk Abdul Mutalláb

Článek

Mutalláb se o útok na letadlo letící z Amsterodamu pokusil 25. prosince, ale nepodařilo se mu odpálit výbušninu ukrytou ve spodním prádle. Dva dny potom prý odletěli do Nigérie dva agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a přesvědčili Mutallábovy příbuzné, aby jim pomohli. Do USA pak někteří z nich odcestovali a přesvědčili Mutallába, aby vypovídal.

Na vyšetřování se kromě FBI a Ústřední zpravodajské služby podílí další zpravodajské agentury. FBI chtěl podle AP zachovat okolnosti vyšetřování v tajnosti, ale informace vyšla najevo při úterním slyšení v Kongresu.

Šéf FBI Robert Mueller přisvědčil na dotaz šéfky senátního výboru pro kontrolu výzvědných služeb Dianny Feinsteinové: "Je pravda, že pan Mutallab poskytl hodnotné informace?" Přitakal i na její otázku, zda vyšetřování pokračuje, i když byl dotyčný seznámen s tím, že vše, co řekne, může být použito proti němu.

Al-Kajda s útoky na USA nepřestane

Mutalláb se na akci připravil u teroristické sítě Al-Kajda v Jemenu. Jeho otec na svého radikálního syna upozornil americké úřady včas, Nigerijec pak byl na americkém seznamu osob podezřelých z teroristických vazeb, ale přesto se do letadla dostal.

Ředitel tajných služeb Dennis Blair při slyšení řekl, že al-Kajda s plánováním útoků na USA nepřestane, dokud bude naživu její vůdce Usáma bin Ládin a jeho nejbližší spolupracovník Ajmán Zavahrí.

Reklama

Související témata:

Související články

Atentátník z letadla jednal bez kompliců

Mladý Nigerijec, který se na Vánoce v letadle nad Detroitem pokusil odpálit výbušninu, jednal sám a materiál zřejmě propašoval ze své rodné země. V úterý to...

Výběr článků

Načítám