Hlavní obsah

Soukromé firmy dostaly od NASA 50 miliard dolarů na cesty do vesmíru

Americká vesmírná agentura NASA v úterý rozdělila 50 miliónů dolarů (asi 930 miliónů korun) mezi pět soukromých firem. Jde o první krok k realizaci návrhu amerického prezidenta Baracka Obamy, aby se zajišťování letů do vesmíru přesunulo na soukromý sektor, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bílý dům kvůli nedostatku financí přehodnotil vesmírný program, nepočítá se tak například s návratem kosmonautů na Měsíc.

Šéf NASA Charles Bolden na úterní tiskové konferenci popřel obavy, že by Obamova představa vesmírného programu sesadila USA z vedoucí role při objevování kosmu.

"V žádném případě neustupujeme od vesmírných letů s lidskou posádkou," prohlásil Bolden. "Jdeme možná novým směrem, ale lety s lidskou posádkou jsou v naší DNA," zdůraznil.

Návrh rozpočtu Spojených států na příští rok, který Obama zveřejnil v pondělí, upouští od vesmírného programu Constellation. Ten představil Obamův předchůdce George Bush. Constellation počítal s návratem člověka na Měsíc a výhledově s přistáním astronautů na Marsu.

Podle Obamy by se do výzkumu vesmíru mělo zapojit více soukromých společností, což prý povede k vytvoření tisíců nových pracovních míst a k ušetření státních výdajů.

"Pochod smrti"

Někteří členové Kongresu však rozhodnutí Bílého domu nepřijali s nadšením. Republikánský senátor Richard Shelby označil nové plány za "pochod smrti" pro vesmírné výpravy s lidskou posádkou.

Experti NASA podle Boldena pracují na novém plánu výprav k Měsíci, Marsu či vhodným asteroidům. Zatím ale nebyl stanoven žádný časový harmonogram.

"Myslím, že jsme na cestě dostat se tam možná rychleji, než bychom to dokázali předtím," řekl Bolden v souvislosti s chystaným propojením se soukromými společnostmi. "Opouštíme model minulosti, kdy vláda financovala všechny lidské aktivity ve vesmíru."

V roce 2011 bude NASA hospodařit s rozpočtem 19 miliard dolarů, letos disponuje 18,3 miliardy dolarů. Peníze mají být ale investovány hlavně do vědy a méně do vesmírných výprav.

Plán na vyslání astronautů na Měsíc do roku 2020 byl podle expertů příliš předražený a zastaralý. NASA do něho vložila již 9,1 miliardy dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám