Hlavní obsah

Útoku na bodák zvoní v americké armádě hrana, veteráni jsou v šoku

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf vojenského výcviku americké armády oznámil, že nová generace amerických vojáků, rekrutovaná z fyzicky hůře vybavených mladíků vychovaných videohrami, se už nebude cvičit v boji s bodákem. Základní výcvik tak prý reflektuje nové potřeby moderní války, kterou prostupují moderní technologie a klade jiné požadavky. Nicméně veteráni s tím nesouhlasí.

Článek

Generálporučík Mark Hertling tvrdí, že výcvik z nich má udělat efektivní bojovníky, ale zároveň využít jejich technické schopnosti a ovládání počítačů. Jejich cvičení tak ve stále větším rozsahu probíhá prostřednictvím video-simulátorů, které jsou podobné počítačovým hrám. A nejde jen o cvičení.

Hertling řekl agentuře AP, že brzy bude možné instruovat vojáky v poli pomocí videa nebo programů při opravách techniky, medicínských zákrocích nebo jen řešení nenadálých situací v cizím prostředí, jako je třeba Afghánistán nebo Irák. Už dnes se podle časopisu Popular Science využívají programy s virtuální realitou při opravování vojenských vozidel nebo pro kontrolu bezpilotních letounů.

Američtí vojáci se toho zkrátka musí učit mnohem více, než jejich předchůdci a tak se zdá, že obětován bude například výcvik boje s bajonetem. Ostatně mnohé moderní typy pěchotních zbraní ani s bajonetem nepočítají.

Veteráni jsou proti

Ovšem mnozí veteráni vyřazení bajonetů zuřivě odmítají, alespoň pokud lze vyčíst z komentářů na serverech Military.com a DefenseTech. Tam mimo jiné připomínají epizodu z bojů v Iráku v roce 2004, kdy dvacetičlenná britská jednotka čelila náporu asi stovky ozbrojenců nedaleko Basry a došla jim munice, zatímco nepříteli ne.

Britové zvolili zuřivý útok na bodák. Výsledek? Po krátkém boji muže proti muži se povstalci rozprchli. Britové měli tři raněné, zaskočený nepřítel ztratil 35 bojovníků.

Veteráni upozorňují, že v boji mohou vojáci ztratit spojení, zůstat bez munice i bez baterií, pak může být tvrdý bojový výcvik a schopnosti tím jediným, co rozhodne o tom, jestli se vojáci vrátí domů živí, nebo v pytli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám