Hlavní obsah

Brazílie povolila kontroverzní přehradu v srdci Amazonie

Novinky,
Brasilia

Brazilská vláda udělila ekologické povolení pro výstavbu sporné přehrady s hydroelektrárnou Belo Monte na řece Xingú v amazonském pralese, uvedla v úterý BBC. To umožní vybrat firmu, která postaví přehradu. Přehradní jezero bude mít rozlohu 500 kilometrů čtverečných.

Foto: Roberto Jayme, Reuters

Protestní plakát odsuzující stavbu přehrady před ministerstvem energetiky a dolů.

Článek

Ekologické skupiny proti výstavbě přehrady Belo Monte dlouhodobě protestují, protože zničí velkou část deštného lesa a ohrozí život původních indiánských obyvatel, jichž v okolí žije 40 000, i tamější fauny.

V devadesátých letech po protestech ekologů v Brazílii i v celém světě vláda ustoupila od plánu postavit na Xingú přehradu. Projekt se však pokusila po letech oživit v pozměněné formě. Hydroelektrárna má zajistit energii pro 23 miliónů brazilských domovů.

Brazilský ministr životního prostředí Carlos Minc uvedl, že vybraný investor bude muset zaplatit 800 milionů dolarů (asi 14,9 miliardy korun) ve prospěch ochrany životního prostředí a splnit dalších čtyřicet podmínek.

Odpůrci také namítají, že třetí největší přehrada na světě pro čínských Třech soutěskách a brazilské Itaipú bude neefektivní, protože během období sucha, které trvá tři až čtyři měsíce, poběží pouze na deset procent své celkové kapacity.

Belo Monte však není jedinou přehradou, která má vzniknout v Amazonii, ministerstvo energetiky a dolů plánuje vybudovat v oblasti nejméně sedmdesát přehrad, které mají poskytovat elektřinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám