Hlavní obsah

Afghánec chtěl útočit v newyorském metru, obviněn je i jeho otec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká policie obvinila z maření vyšetřování otce afghánského přistěhovalce Najibullaha Zaziho, podezřelého z příprav teroristického útoku na newyorské příměstské vlaky. Uvedla to v noci na úterý agentura AP.

Článek

Najibullah Zazi byl loni v září obviněn [celá zpráva], že chtěl loni 11. září odpálit nálože v New Yorku v příměstských vlacích nebo v metru. Případ tehdy vyvolal velký rozruch, protože se na akci proti němu podílelo velké množství policistů.  [celá zpráva]

Podle vyšetřovatelů byly plány na teroristický útok včas odhaleny a New Yorku žádné bezprostřední nebezpečí nehrozilo. Americký ministr spravedlnosti Eric Holder ale případ označil jako jednu z nejvážnějších teroristických hrozeb od útoků na USA v září 2001.[celá zpráva]

Zazi, který pracoval jako řidič autobusu, přiznal, že předloni absolvoval cvičení zaměřené na zacházení se zbraněmi a výbušninami v táboře teroristické sítě Al-Káida v Pákistánu. Veškerá obvinění z plánování teroristického útoku ale odmítá.

Zazi podle policie plánoval použít bomby vyrobené z běžných kosmetických přípravků, obsahujících aceton a peroxid vodíku. Zazi měl několik kompliců, kteří mu pomohli nakoupit v okolí Denveru větší množství těchto přípravků.

Zaziho otec Mohammed Wali Zazi byl obviněn ze snahy zničit některé z těchto chemických prostředků, které mohly vyšetřovatelům sloužit jako důkazy.

Policie začátkem ledna zatkla také Zaziho dva komplice.

Reklama

Výběr článků

Načítám