Hlavní obsah

Obama uspořádal videobesedu pro občany přes internet

– Washington

Americký prezident Barack Obama ve Washingtonu odpovídal v pondělí na otázky Američanů položených prostřednictvím internetové služby pro sdílení videí YouTube. Šéf Bílého domu v přímém přenosu na tomto serveru vysvětloval svou ekonomickou politiku, reformu zdravotnictví i boj s terorismem, uzavření věznice pro podezřelé z terorismu na Guantánamu či situaci v Súdánu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Ohledně přijetí reformy zdravotnictví, jež výrazně zkomplikovalo nedávné vítězství republikánů v doplňovacích volbách v Massachussets, byl Obama optimistický. "Moje největší naděje je, že to zvládneme dokončit ne do roka, ale brzy. Jsme extrémně blízko," uvedl.

Hodně se věnoval otázce, jak čelit terorismu. Uvedl, že k zastavení teroristické Al-Káida v Afghánistánu, Pákistánu či Jemenu je nutné použít sílu a bojovat s ní na všech frontách. Spojené státy by se ale podle něj také lépe než dosud měly snažit vyhrát "bitvu idejí " a získat na svou stranu většinu muslimů, která "nesmyslné násilí" teroristů odmítá.

V této souvislosti Obama odpovídal i na otázku, proč mu tak dlouho trvá splnění jednoho z jeho klíčových volebních slibů, kterým je uzavření věznice v kubánském Guantánamu.

Podle prezidenta je nejprve třeba dokončit podrobné přezkoumávání případů jednotlivých zadržených, aby bylo jasné, kdo do věznice patří a kdo ne. Pak se také pro ně musí připravit nová věznice na území USA, ale i vysvětlit problém části veřejnosti, která se stěhováním vězňů nesouhlasí, uvedl šéf Bílého domu.

Deník The New York Times uvedl, že Obamův přímý rozhovor s voliči souvisí s jeho snahou zastavit pokles popularity své vlády. Podotkl také, že s novináři prezident přímo na tiskové konferenci v Bílém domě nepromluvil již zhruba půl roku a že dnešní rozhovor na YouTube je ukázkou snahy Bílého domu obejít tradiční média.

Otázky poprvé netřídil Bílý dům, ale přímo server YouTube, který je vybíral na základě jejich četnosti a hlasovaní uživatelů. Ti celkem zaslali přes 10 000 dotazů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám