Hlavní obsah

USA obnovily evakuaci těžce zraněných Haiťanů

Port-au-Prince/Washington

Americká armáda v pondělí obnovila letecké převozy Haiťanů v kritickém stavu do amerických nemocnic na léčení. Evakuace byla přerušena ve středu po protestech floridského guvernéra, že zdravotní systém jeho státu je přetížený. Nebylo také jasné, kdo bude léčbu hradit.

Článek

"Došli jsme k závěru, že tyto lety mohou být obnoveny. Byli jsme ujištěni, že pro pacienty existuje dost nemocničních kapacit v USA i u mezinárodních partnerů," řekl mluvčí Bílého domu Tommy Vietor. Neuvedl ale, jaký postup byl zvolen, aby nekončili všichni na Floridě, kde je již 500 těžce zraněných Haiťanů.

„Obnovení letů bylo založeno na nalezení míst, kam by mohli být zranění přepraveni, aby nebyly přetěžovány kapacity,“ uvedl plukovník Gregory Kane v Port-au-Prince.

Protože jde často o pacienty s velmi vážnými formami zranění, většinou lidí se zlomenou páteří a s dalšími těžkými zraněními včetně popálenin, bude pro ně připravena zvláštní péče už během letu, upozornil Vietor s tím, že přerušení evakuace bylo způsobeno logistickými problémy, a ne náklady, jak se uvádělo.

Americká armáda kromě toho na Haiti urychleně vybuduje polní nemocnici s asi 250 lůžky pro léčbu obětí zemětřesení, které zasáhlo tuto karibskou zemi před více než třemi týdny.

Rýži dostanou ženy

Světový potravinový program WFP uvedl, že zahájil distribuci potravin na 16 místech v Port-au-Prince. Mají nasytit dva milióny lidí. Dávky rýže o hmotnosti 25 kilogramů ale dostanou jen ženy. Podle představitelů OSN je u žen větší šance, že stravu rozdělí rovnoměrně. Z této dávky by měly být schopny uživit rodinu po dva týdny.

Rozdělování potravin provázely často nepokoje. Vojáci OSN museli občas použít slzný plyn a střílet do vzduchu. Navíc se pomoc kradla.

Deseti americkým misionářům hrozí soud za únos dětí z Haiti

Ve vazbě skončilo deset baptistických misionářů, kteří se z Haiti do Dominikánské republiky pokusili převést 33 dětí ve věku od dvou měsíců do 12 let. Misionáři z USA tvrdí, že děti jen převáželi do dočasného útulku. Haitský soud nyní rozhoduje, zda budou souzeni v USA nebo na Haiti a jakým obviněním budou čelit.

Foto: St-Felix Evans, Reuters

Zadržení baptisté

"V souladu s haitským zákonem soudce rozhodne, jestli budou souzeni tady na Haiti, nebo ve Spojených státech," prohlásila haitská ministryně kultury a spojů Marie-Laurence Jocelyn Lassegueová. Zadržení by měli být podle ní předvedeni před soudce ještě v pondělí. V USA by mohli být souzeni, protože haitský soudní systém je po zemětřesení v troskách, zničen byl i justiční palác.

Soudce vyslechl dva z Američanů v ústředí soudní policie, sdělil prozatímní prokurátor Port-au-Prince Mazara Fortil bez dalších podrobností. "Výslechy pokračují. Příští etapou je obvinění. Uvažuje se o třech hlavních obviněních: obchod s dětmi, únos nezletilých a zločinecké spolčování," řekl podle agentury AFP.

Skupina se hájí tím, že děti chtěla odvézt do dočasného útulku v Dominikánské republice. Zdůrazňuje, že děti trpěly hlady, byly dehydrované a ve špatném zdravotním stavu. K převozu však neměli oprávněné doklady. Baptisté tvrdí, že věřili v pravost dokladů, které obdrželi od haitských partnerů.

Foto: St-Felix Evans, Reuters

Děti, které baptisti převáželi

Podle humanitárních pracovníků na Haiti ale mohou některé děti mít živé rodiče. U jedné dívky tomu tak je, přiznala charitativní organizace. Děvče však mělo v Idahu chodit do školy. Úřady se rodiče nyní snaží najít. Děti zatím skončily v dětské SOS vesničce.

Reklama

Výběr článků

Načítám