Hlavní obsah

Masová evakuace z Machu Picchu, Češi a Slováci jsou v bezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cuzco

Většina ze dvou tisíc turistů uvízlých na peruánském Machu Picchu, které odřízly od světa sesuvy půdy byla již evakuována včetně tří Čechů a 34Slováků. V pátek má evakuace skončit postupným transportem zbylých osmi set osob.

Foto: Reuters

Vojáci pomáhají turistům při evakuaci z Machu Picchu.

Článek

Zástupce slovenské cestovní kanceláře Bubo Travel Agency Ĺuboš Fellner potvrdil v pátek ČTK, že byli evakuováni oba Češi a jedna Češka i 34 Slováků

Ve čtvrtek se podařilo evakuovat na 1400 turistů, protože se zlepšilo mlhavé počasí a mohly vzlétnout vrtulníky. Od pondělí bylo evakuováno 2500 turistů. Osm set jich ale v oblasti stále zůstává, což ukazuje, že v oblasti bylo mnohem více lidí, než původně uváděných 2000. Stěžují si na astronomický růst cen hotelových pokojů, základních potravin i vody.

Jiná cesta než vzduchem dolů nevede. Přerušena je nejen trať, ale i několik silnic.

Při asi 40 sesuvech půdy během minulého víkendu, z nichž jeden přerušil provoz železnice, zahynulo pět lidí - turista spící ve stanu a obyvatelé, na jejichž domy se sesul svah.

I když trápení turistů končí, tragická zůstává situace pro tisíce Peruánců, kteří jsou také odříznutí. Mnozí přišli o domy, dalším půda zavalila pole, nebo jim vzal úrodu prudký liják.

Reklama

Související témata:

Související články

Dva Čechy evakuovali z Machu Picchu

Dva Češi, kteří byli mezi dvěma tisíci turisty uvězněnými na peruánském Machu Picchu, byli evakuováni. Uvedla to ve čtvrtek ČTK s odvoláním na slovenskou...

Výběr článků

Načítám