Hlavní obsah

Svržený honduraský prezident odjel do exilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tegucigalpa

Bývalý honduraský prezident Manuel Zelaya, kterého před sedmi měsíci svrhl puč, míří do exilu do Dominikánské republiky. Dosud pobýval na brazilské ambasádě v Hondurasu. Ve středu si podle BBC sbalil věci a odletěl.

Článek

Jeho odjezd znamená konec spekulací, zda se do úřadu nehodlá vrátit. Mnoho zemí jej považovalo za jedinou legální hlavu státu.

Prezidentského úřadu v zemi se ujal Porfirio Lobo. Prezidentskou přísahu složil na stadionu v Tegucigalpě do rukou předsedy parlamentu Juana Orlanda Hernándeze, který mu poté předal prezidentskou šerpu.

Ve svém nástupním projevu Lobo vyzval dosavadní sporné strany v zemi, aby si navzájem odpustily a usmířily se. Ještě u mikrofonu na stadionu podepsal parlamentem předem odhlasovanou amnestii pro všechny politické zločiny v souvislosti s vojenským pučem z 28. června 2009. Tím tato latinskoamerická země vyhověla požadavkům mezinárodního společenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám