Hlavní obsah

Vrtulníky evakuují turisty od Machu Picchu, je mezi nimi i Čech

Lima

Téměř 500 turistů evakuovaly v úterý vrtulníky z oblasti Machu Picchu na jihovýchodě Peru, kde byli kvůli sesuvům půdy dva dny odříznuti od světa. Dalších až 800 lidí má být přepraveno do bezpečí ve středu. Mezi uvízlými turisty je nejméně jeden Čech.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Machu Picchu

Článek

"Vládní a soukromé helikoptéry v úterý evakuovaly 475 lidí," sdělil peruánský ministr cestovního ruchu Martín Pérez. Pokud to počasí dovolí, tak ve středu by mělo být během osmi hodin přepraveno do bezpečí dalších 700 nebo 800 turistů, dodal. V oblasti památky zůstaly minulý týden 2000 lidí. Postižení prý pocházejí hlavně z Latinské a Severní Ameriky, ale i z Evropy. [celá zpráva]

České ministerstvo zahraničí upřesnilo, že podle české ambasády v Peru se zaregistroval jako jeden z postižených i jeden Čech. "O případných dalších občanech ČR velvyslanectví neví," uvedl mluvčí MZV Jiří Beneš.

V Peru jsou podle televize Prima uvězněni i dva Češi, kteří cestovali s jednou slovenskou cestovní kanceláří. Televizi to sdělil majitel slovenské CK, která na cestu vypravila asi 40 svých klientů. "Máme v této skupině dva občany z Kroměříže. V současné době jsou v bezprostřední blízkosti přistávací plochy pro helikoptéry a v nejbližších minutách, respektive desítkách minut, by měli odletět," řekl televizi ředitel cestovní kanceláře Josef Zelizňák.

Není ale jasné, zda mezi těmito dvěma je i člověk, o němž se zmínilo ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám