Hlavní obsah

Bahamy odmítají vydat Koženého do USA

Novinky, rei
Aktualizováno

Uprchlý český finančník Viktor Kožený nebude vydán americkým úřadům. V úterý o tom rozhodl odvolací soud na Bahamách, kde Kožený žije. Informoval tamní deník Guardian Nassau. Spojené státy chtějí Koženého soudit zejména kvůli nezdařenému pokusu o ovládnutí ázerbájdžánské ropné společnosti Socar.

Foto: ČTK

Viktor Kožený na archivním snímku

Článek

Soudce Hartman Longley uvedl, že zcela souhlasí s verdiktem nejvyššího soudu o nevydání Koženého do New Yorku. Zrušil ale výplatu jednoho miliónu dolarů Koženému jako náhradu za soudní výlohy.

Proti rozsudku se lze ještě odvolat ke státní radě, poslední apelační instanci.

Podle obvinění z roku 2005 měli Kožený a američtí obchodníci Frederick Bourke a David Pinkerton uplácet ázerbájdžánské představitele, aby mohli zprivatizovat tamní ropný průmysl a především státní společnost Socar.

Kožený si se společníky vypůjčil milióny dolarů od amerických obchodníků, aby vykoupil privatizační kupóny. Privatizace v se ale nakonec neuskutečnila a Ázerbájdžán se rozhodl oslovit velké ropné společnosti, přičemž kupóny se staly bezcennými.

Americký zákon Bahamy nemají

Trojice byla obžalována na základě zákona o korupci v zahraničí. Bourkeho americký soud loni poslal na rok za mříže a udělil mu pokutu jeden milión dolarů.

Bahamský nejvyšší soud v roce 2007 rozhodl, že Kožený nemůže být vydán do USA, protože uplácení cizích státní představitelů není na ostrovech nezákonné. Soudce tehdy Koženého, jenž přiznal, že Ázerbájdžáncům vyplatil milióny dolarů v hotovosti, pouze pokáral.

Milióny dostal nazpět

Koženého kvůli roli, kterou sehrál během kupónové privatizace, stíhají neúspěšně také české úřady. V Česku čelí Kožený obvinění ze zpronevěry 16 miliard korun. Soud za jeho nepřítomnosti začal loni v únoru.

Pirát z Prahy, jak zahraniční média Koženého přezdívají, měl kvůli obvinění ze zpronevěry fondů americké společnosti Omega Advisors obstavené účty. Před rokem se ale dohodl na vyrovnání a svůj majetek v řadě zemí světa získal zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám