Hlavní obsah

Na Haiti vyprostili živého muže, pod troskami byl 12 dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince
Aktualizováno

Američtí vojáci na Haiti v úterý dva týdny od ničivého zemětřesení vytáhli z trosek zřícené budovy v haitské metropoli Port-au-Prince živého muže. Uvedly to agentury Reuters a AFP. Pod troskami nebyl od prvních velkých otřesů, nýbrž až po těch následných, i tak přežil pod sutinami neuvěřitelných 12 dní. Haiti v úterý postihly další otřesy.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Americký vojenský záchranář vyšetřuje Haiťana, který pod troskami přežil neuvěřitelné dva týdny.

Článek

"Měl rozdrcenou nohu. Neměl u sebe doklady. Byl poslán do nemocnice a dostane se z toho," řekl jeden z amerických vojáků Andrew Pourak.

Agentura Reuters na fotografiích zachráněného muže identifikovala jako pětatřicetiletého Rica Dibrivella.

Celkem se dosud podařilo z trosek budov po zemětřesení z 12. ledna vyprostit 134 přeživších. V sobotu byl po jedenácti dnech nalezen živý muž. [celá zpráva]

Záchranáři už před týdnem uváděli, že najít pod troskami živé lidi déle než sedm dní od otřesů je výjimečné, ale stále ještě možné. Záleží na jejich zdravotním stavu, na způsobu, jakým jsou uvězněni pod troskami a také na tom, zda se mohou napít a najíst.

Americká armáda nicméně minulé úterý oznámila, že už brzy skončí s pátráním po přeživších.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Záchranáři vyprošťují Haiťana, který pod troskami přežil neuvěřitelné dva týdny.

Haiti postihly další následné otřesy

Úterní otřesy podle americké geologické služby (USGS) dosáhly 4,9 stupně Richterovy škály.

Epicentrum zemětřesení, které bylo zaznamenáno v 01:57 SEČ, bylo 44 kilometrů severozápadně od pobřežního města Jacmel. Otřesy vycházely z hloubky deset kilometrů.

Počet obětí na Haiti dosáhl 150 000. Čeká se, že obětí bylo nejméně 200 tisíc, panují však obavy, že mohlo zemřít i dvakrát tolik lidí než je stávající počet. Pak by zemětřesení na Haiti představovalo tragičtější katastrofu než tsunami v Indickém oceánu v roce 2004. Haiti požádalo o pomoc ve výši tři miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Haiti napočítali už 150 000 mrtvých

Počet mrtvých po zemětřesení z předminulého týdne jen v haitském hlavním městě Port-au-Prince a jeho okolí už vystoupal na 150 000. Oznámila to vláda s odkazem...

Výběr článků

Načítám