Hlavní obsah

Al-Kajda je oslabená, řekl Obama

Novinky, rei
Washington

Americký prezident Barack Obama v úterý prohlásil, že teroristická síť al-Kajda je oslabená, což dokazuje poslední zvukové poselství jejího vůdce Usámy bin Ládina. Ten na nahrávce, která se objevila o víkendu, chválí pokus mladého Nigerijec vyhodit do povětří letadlo nad Detroitem.

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Obama v rozhovoru pro stanici ABC uvedl, že bin Ládin útok neřídil a to, že se snaží zaštítit neúspěšnou akcí mladého studenta Umara Farúka Abdula Mutallába, jen dokazuje, jak oslabená jeho pozice je.

Prezident doplnil, že stejně tak je oproti roku 2000 slabší pozice al-Kajdy, i když se k útoku na letadlo na lince Amsterdam - Detroit z 25. prosince přihlásila její větev pro Arabský poloostrov. Spojené státy jsou podle Obamy bezpečnější po opatřeních v důsledku teroristických útoků z 11. září 2001.

Americký magazín Time na svých internetových stránkách upozornil, že poslední velkou úspěšnou akcí al-Kajdy proti Západu byly bombové útoky na systém veřejné dopravy v Londýně téměř před pěti lety, i když i u nich se o spojení útočníků s al-Kajdou pochybuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Atentátník z letadla jednal bez kompliců

Mladý Nigerijec, který se na Vánoce v letadle nad Detroitem pokusil odpálit výbušninu, jednal sám a materiál zřejmě propašoval ze své rodné země. V úterý to...

Výběr článků

Načítám