Hlavní obsah

Schwarzenegger chce přesunout vězně do Mexika

Novinky, rei
Sacramento

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger navrhl, jak vyřešit přelidněnost ve státních věznicích. Podle něj by vězně, kteří jsou v USA bez dokladů, mohlo přijmout Mexiko.

Článek

Guvernér řekl, že by za tím účelem byly postaveny nové věznice, přičemž polovinu nákladů by hradil stát Kalifornie.

Stanice BBC upozornila, že věznice v Kalifornii patří v USA mezi nejpřetíženější a tamnímu vezeňskému systému se dostává méně peněz něž kde jinde. Po loňské vzpouře v jednom zařízení dostaly úřady za úkol vypracovat návrh, jak do dvou let snížit počet vězňů o 40 000. V současnosti jich je 150 000.

„Myslím si, že by se našemu vezeňskému systému vedlo mnohem lépe, kdybychom mohli vzít například 20 000 vězňů, kteří jsou ilegálními přistěhovalci, a předat je Mexiku,“ řekl Schwarzenegger. Doplnil, že kdyby Kalifornie přispívala na nové věznice v Mexiku, ušetřila by miliardy dolarů, které mohou jít třeba na vyšší vzdělání. Na provoz věznic v Kalifornii by se podle něj mohl více podílet soukromý sektor.

Kalifornie se dlouhodobě potýká s finančními problémy. Schwarzenegger počátkem měsíce vyhlásil stav rozpočtové nouze a oznámil, že bude potřeba razantních škrtů ve výdajích. Státní pokladna je v deficitu 19,9 miliardy dolarů (téměř 360 miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám