Hlavní obsah

Zemětřesení na Haiti může mít horší následky než tsunami z roku 2004

Novinky, CNN, ČTK, BBC, aš, New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montreal
Aktualizováno

Počet obětí na Haiti dosáhl 150 000. Čeká se, že obětí bylo nejméně 200 tisíc, panují však obavy, že mohlo zemřít i dvakrát tolik lidí než je stávající počet. Pak by zemětřesení na Haiti představovalo tragičtější katastrofu než tsunami v Indickém oceánu v roce 2004. Haiti požádalo o pomoc ve výši tři miliardy dolarů.

Foto: Marco Dormino/UN/MINUSTAH, Reuters

Prozatímní stanový tábor

Článek

Haitský premiér Jean-Max Bellerive na úvod konference v Montrealu řekl, že země bude potřebovat přímou podporu mezinárodního společenství dalších pět až deset let.

"Haiťané budou potřebovat hodně a ještě víc, aby se jim podařilo dokončit obnovu (země)," řekl Bellerive na fóru. Haiti potřebuje velkou středně a dlouhodobou podporu svých partnerů v mezinárodním společenství,“ sdělil premiér. Podle něj prodloužení pomoci bude znamená, že se vše udělá lépe.

Haiti chce tři miliardy dolarů

Haiti nakonec požádalo o tři miliardy dolarů. Ministr turistického průmyslu Patrick Delatour uvedl, že jen stavba bytů a domů pro dvě stě tisíc lidí bez přístřeší, si vyžádá náklady ve výši dvou miliard dolarů. Zbytek by byl využit na obnovu ministerstev a infrastruktury včetně modernizace přístavu a tří letišť .

"Nejsme tady jen jednoduše proto, abychom prosili o pomoc. Máme plán navržený Haiťany pro Haiťany," řekl Bellerive. Zdůraznil, že navzdory mezinárodní pomoci si jeho země chce uchovat kontrolu nad obnovou.

Agentura Reuters s odvoláním na zdroje z montrealské konference uvedla, že dnes je ještě příliš brzy na to, aby země začaly slibovat poničenému ostrovu další peníze. Nejdříve je prý potřeba provést revizi škod a přesně naplánovat postup obnovy. Už před konferencí svět přislíbil pomoc zhruba ve výši jedné miliardy dolarů. OSN ale tvrdí, že zatím vybrala jen 195 milionů dolarů.

Pochybnosti také panují okolo schopnosti haitské vlády, která o sobě dlouho nedávala vědět, což lidem vadilo. Bellerive ji obhajoval: „Haitská vláda pracuje v zoufalých podmínkách, ale může poskytnou lidu vedení, který od ní očekává.

Kanadský ministr zahraničí Lawrence Cannon. Cannon ale ocenil, že haitská vláda se už postavila na nohy. První dny po zemětřesení nic nepodnikala a ani o ní nebylo slyšet.

Odpouštění dluhů

Humanitární organizace Oxfam na schůzce požádala mezinárodní společenství, aby Haiti odpustilo zahraniční dluh, který dosahuje 890 milionů dolarů. Premiér Bellerive ale řekl, že to teď není prioritou ostrova, i když i tento krok by také pomohl. Hlavní je prý teď přímá pomoc mezinárodního společenství, která půjde na obnovu země.

Světová banka už řekla, že odloží Haiti splátky dluhů.

EU pošle na Haiti 250 policistů

I když se jedná o obnově, velkým problémem zatím je zajištění bezpečnosti, což brzdilo a brzdí distribuci  humanitární pomoci. Cílem policejní mise z EU je posílit bezpečnost a dohlížet na rozdělování humanitární pomoci.

Evropští policisté, kterých bude přes 250, budou pracovat v rámci mise OSN. Šéf české diplomacie Jan Kohout poznamenal, že Česko tam s největší pravděpodobností nikoho nevyšle. Na Haiti už působí kolem 20 000 příslušníků amerických ozbrojených sil.

Rada bezpečnosti OSN pak schválila zvýšení počtu členů mírových sborů OSN na Haiti o 3 500 na 12 500.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám