Hlavní obsah

Na Haiti napočítali už 150 000 mrtvých

Novinky, rei
Port-au-Prince

Počet mrtvých po zemětřesení z předminulého týdne jen v haitském hlavním městě Port-au-Prince a jeho okolí už vystoupal na 150 000. Oznámila to vláda s odkazem na státní společnost CNE. Sčítání obětí ovšem není zdaleka u konce.

Článek

Pátrání po zavalených oficiálně skončilo a záchranáři se soustřeďují na pomoc přeživším. Na tu jsou rozporné názory. Kritizuje ji například koordinátor italské pomoci Guido Bertolaso, jemuž se nelíbí masivní přítomnost amerických vojáků, kteří podle něj nemají s humanitárními operacemi zkušenosti.

Zemětřesení z 12. ledna připravilo o střechu nad hlavou na 1,5 miliónu lidí a mohlo zabít 200 000 lidí. „Nikdo neví, kolik těl je v troskách pohřbeno - dvě stě tisíc, tři sta tisíc?“ citovala agentura AP ministryni komunikací Marii-Laurence Jocelyn Lassegueovou. Nejméně 75 000 těl bylo pohřbeno a některá další byla spálena.

Stanice BBC oznámila, že se do města vrací první náznaky běžného života. Do některých ulic se vrátili obchodníci s ovocem a zeleninou a znovu otevřely i některé banky. Před těmi se tvoří dlouhé fronty, protože ceny zboží vyletěly vzhůru a Haiťané jsou několik dní bez hotovosti.

OSN oznámila, že bylo do prozatímních středisek přesídleno přes 130 000 bezprizorních obyvatel Port-au-Prince. Někteří další se přemístili sami.

Foto: Marco Dormino/UN/MINUSTAH, Reuters

Prozatímní stanový tábor

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám