Hlavní obsah

Obama prohrál s jediným soudcem, neudržel finanční nezávislost politiky

Washigton

Americký prezident Barack Obama opakovaně kritizoval čtvrteční rozhodnutí amerického nejvyššího soudu, které umožňuje firmám volně přispívat na financování politických kampaní. Podle něj jde o "ránu samotné demokracii", citoval jej agentura Reuters.

Článek

List Washington Post v této souvislosti uvádí, že nejmocnějším mužem v zemi se stává soudce Anthony Kennedy, protože právě jeho hlas rozhodl poslední tři verdikty, přijaté v poměru 5 ku 4. Tak těsné verdikty navíc podle listu vyvolávají pochybnosti. 

Ve čtvrtek soud schválil pěti hlasy proti čtyřem, že korporace budou smět finančně podporovat kampaně kandidátů v prezidentských a kongresových volbách. Soudce Anthony Kennedy rozhodnutí obhajoval tím, že omezení financování politických kampaní bylo v rozporu s právem na svobodné vyjádření názoru.

Je to velká prohra amerického prezidenta, který na úvod svého funkčního období úřadu slíbil, že se ve Washingtonu pokusí omezit vliv skupin lobujících pro banky, zdravotní pojišťovny a další zájmové skupiny. Hned ve čtvrtek prezident k rozhodnutí nejvyššího soudu zaujal kritický postoj a prohlásil, že Bílý dům začal s Kongresem pracovat na patřičné odezvě.

Cesta pro lobbisty 

Verdikt by však mohl znamenat, že do politického systému Spojených států začne proudit ohromné množství soukromých peněz s cílem ovlivnit volby, varuje americký prezident: „(Rozhodnutí) otevírá zvláštním zájmovým skupinám novou cestu, jak utratit milióny na kampaň a přesvědčit zvolené činitele, aby hlasovali, jak ony chtějí... nebo potrestat ty, kteří tak neučiní. Toto rozhodnutí je ranou samotné demokracii," varoval Obama v pravidelném rozhlasovém projevu.

Podle Obamy bude obtížnější schválit zákony o energetické nezávislosti, "protože se do našich voleb budou moci plést dokonce zahraniční skupiny".

Rozhodnutí také kritizoval jeden ze soudců, který hlasoval proti. John Paul Stevens řekl, že jde o vměšování soudu a že soud mohl udělat nějaký drobnější krok než rovnou zvrátit stoletý trend Kongresu oddělit peníze firem od politiky.

Předseda nejvyššího soudu John Roberts ale postup soudu hájí s tím že někdy je potřeba provést radikální krok, jinak by segregace byla stále legální, minimální mzda nezákonná a vláda by mohla nahrávat podezřelé bez vydaného souhlasu.

Těsná rozhodnutí jsou sporná

List Washington Post ale kritizuje předsedu nejvyššího soudu, že se nesnaží u klíčových témat o jednotu soudu nebo alespoň o rozhodnutí, přijatá větším rozdílem hlasů. Připomíná že i ve sporné otázce práva žen na potraty nakonec v roce 1973 soud rozhodl sedmi hlasy pro ti dvěma přitom z těchto sedmi bylo pět republikánů.

A tady se ukazuje role Kennedyho. List Washington Post upozorňuje že během posledních devíti dnů u všech tří verdiktů rozhodl právě Kennedyho hlas a že v desítkách posledních případů často jeho hlas byl rozhodující nebo spolurozhodující.

Demokraté se navíc obávají, že rozhodnutí ohrožuje jejich pozice, protože soukromé finance, které prostřednictvím kampaní do americké politiky vstoupí, připadnou republikánům, tradičně napojeným na velké firmy. Předseda republikánů Michael Steele také výrok soudu přivítal.

Reklama

Výběr článků

Načítám